Frostnätter hotar årets äppelskörd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Jan Flemming Jensen, odlingschef Kiviks Musteri, bland träden med Discovery-äpplen på Solnäs Gård utanför Lund år 2018. Arkivbild.

Först vårvärme och soliga dagar – sedan frostnätter. Efter den senaste tidens minusgrader befarar skånska äppelodlare att årets skörd ska slå fel.

– Det kommer bli skördeminskning – det är helt säkert, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Maj, en vacker men för äppelodlare också förrädisk månad. Med en nattemperatur som på vissa håll i Skåne nått under minus 2,5 grader riskerar äppelblommen att förstöras och skörden frysa bort.

Oklara skador

Blommorna, som varit tidiga på vissa sorter i år, får bruna kronblad och trillar av. Har pollinering inte hunnit ske blir det således inga äpplen heller.

Men hur stora skadorna är på odlingarna som tillhör Kiviks Musteri vet Jan Flemming Jensen inte än.

– Vi har haft frost de sista nätterna i de mesta delarna av Skåne, och det är klart att det har skadat. Vi har inte kontrollerat hur mycket skador som vi fått ännu, och det kommer ta ett tag innan vi kan se det, säger han till TT och konstaterar att skörden troligtvis påverkas.

Bränner halm

I de fall det ändå blir äpplen kan skönhetsfel på frukten vara att vänta i en del fall, säger han.

– Vissa sorter kanske får kosmetiska fel, det får vi vara förberedda på. Hoppas på att konsumenterna ändå tycker det är roligt att köpa ett äpple som har ett kosmetiskt fel - det är ju inte ett sämre äpple.

Ett knep från gamla dagar är att bränna halmbalar för att värma upp odlingarna, något som har praktiserats i äppelodlingen utanför Lund.

Jan Flemming Jensen har själv varit uppe och eldat hela natten till torsdagen i ett försök att rädda skörd.

– Ja, vi eldar halmbalar och kör med luftfläkt i odlingen och blåser in luften för att få bort frosten, förklarar Jan Flemming Jensen och fortsätter:

– Det kräver att man är där från klockan 23 till 06 – det är hela natten.

Publicerad:

LÄS VIDARE