Lilla Polina skjuten till döds i kriget

Publicerad 2022-02-28

Över tio barn har dödats under kriget i Ukraina.

Fjärdeklassaren Polina är den första som identifierats med namn och bild.

”Hennes familjs bil besköts av ryska soldater”, säger Kievs vice borgmästare i ett uttalande.

Den ryska invasionen av Ukraina är inne på sin femte dag och de civila dödsoffren stiger.

Enligt FN:s chef för mänskliga rättigheter har 102 personer dött sedan kriget startade. 16 av dem är barn, enligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

I ett inlägg på Facebook skriver Kievs vice borgmästare Volodomyr Bondarenko att fjärdeklassaren Polina är en av dem som dödats av de ryska styrkorna.

Bilden på Polina sprids i olika medier. Hon är ett av de barn som fallit offer för kriget.

Bilden sprids

Polina satt i en bil tillsammans med sin familj i den nordvästra delen av huvudstaden, när de besköts av ryska soldater rapporterar BBC, The Guardian och Sky News.

Även hennes föräldrar dog i attacken medan en bror och en syster intensivvårdas på barnsjukhus.

Bilden på den lilla flickan från Kiev sprids nu i medier över hela världen.

Sjuåriga Alisa Hlans är en annan flicka som fallit offer för kriget. Hon var en av sex personer som dödades när en förskola bombades i den lilla staden Ochtyrka i de nordöstra delarna av Ukraina, rapporterar BBC.

Amnesty International har pekat ut Ryssland som ansvarig för attacken och hävdat att man använt klusterbomber, vilket är förbjudet enligt internationell lag.

– Ni ser, alla är täckta av blod. Titta på det här. Det tar kål på mig att det är en förskola. Vad skjuter de på? Var är de militära objekten?, säger ett ögonvittne enligt The Guardian.

Ett utbränt militärfordon på en gata i Kiev efter striderna mellan ryska och ukrainska trupper.

Oro för Syrien-situation

Explosionen har ökat oron för att den ryska militären ska bomba lika vårdslöst som i Syrien 2019 där sjukhus och skolor förstördes. En FN-utredning av händelsen kom senare fram till att Ryssland gjort sig skyldig till krigsbrott.

– Det gör ont i magen att se en så urskillningslös attack mot en förskola där civila söker en fristad. Det här borde utredas som krigsbrott. Det finns ingen möjlig motivering för att släppa klusterbomber i befolkade områden, än mindre nära en skola. Det här visar bara hur man ignorerar vanliga liv, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.

Ukrainska trupper går omkring bland bråten efter ett ryskt flyganfall.