SD-källor: Söder kan petas från partistyrelsen efter Pride-utspelet

”Brustit i omdömet och varit helt tondöv”

Publicerad 2023-08-07

Björn Söders inlägg om Pride har retat upp SD:s partiledning.

Nu kan SD-toppens öde enligt källor avgöras på partiets landsdagar i höst.

– Den här gången har han gått för långt, säger en SD-källa till Aftonbladet.

Det var på onsdagen i förra veckan som Björn Söder skrev på sociala medieplattformen X, tidigare Twitter, att statsministern och riksdagens talman legitimerar pedofili genom sitt deltagande på Pride-festivalen.

Björn Söder raderade senare inläggen, men enligt källor inom Sverigedemokraterna ska utspelet ha väckt stor irritation i partiets toppskikt och det är nu troligt att SD-ledamoten kommer att få en reprimand. Frågan om Björn Söders framtid i SD:s partistyrelse ska nu vara uppe för diskussion.

– Björns agerande har skapat stor irritation i partiet, säger en källa i SD:s högsta skikt.

– Den här gången har han gått för långt. Han har brustit i sitt omdöme och varit helt tondöv, säger en annan källa.

SD:s riksdagsledamot Björn Söder.

”Kan bli tydlig markering”

Flera källor inom partiet säger att de delar Björn Söders kritik mot Pride i vissa delar. Bland annat anser källorna att det är problematiskt att sexuella inslag förekommer i samma miljöer som barn vistas i.

Trots det är den interna kritiken mot Björn Söders sätt att uttrycka sig hård. Flera källor säger att de anser att det är tveksamt om han kan sitta kvar i partistyrelsen och när partiet i november samlas i Västerås för landsdagar kan frågan om SD-toppens framtid alltså avhandlas.

– Det kan bli tillfället när partiet tydligt markerar mot Björn Söder och den typen av utspel som han har gjort, säger en källa.

– Det är troligt att valberedningen kommer försöka göra en rockad i styrelsen och Skånedistriktet är delat när det gäller stödet för honom fortsätter källan.

En källa inom SD påpekar att Björn Söder under en längre tid har förlorat partiledningens förtroende. Att han inte blev nominerad till posten som andre vice talman i riksdagen efter valet ses som ett tydligt tecken på det.

Det är inte bara Björn Söders tweet om Pride som ska vara anledningen till att han förlorar sin plats.

Uppgifter: Åkesson inblandad i krishanteringen

Det ska, enligt källorna, inte vara det enskilda utspelet kring Pride som gör att han nu kan förlora sin plats i partistyrelsen. Snarare handlar det om en rad utspel som skapat rabalder och som stulit uppmärksamhet från det politiska projekt som Sverigedemokraterna är delaktigt i genom Tidöavtalet.

Men den här gången anses bägaren ha runnit över. Enligt uppgift till Aftonbladet ska partiledare Jimmie Åkesson ha varit inblandad i hanteringen av Björn Söders Pride-utspel.

Reaktionen från partiledningen kan enligt flera källor ses mot bakgrund av att Sverigedemokraterna har som ambition att sitta med i en borgerlig regering nästa mandatperiod. Björn Söder ses internt som en riskfaktor i regeringsplanerna.

– Då kan vi inte uttrycka oss på det där sättet och vi kan inte ha ledande personer som skriver sådana här saker, säger en källa.

Ulf Kristersson under Prideparaden i Stockholm.

Björn Söders utspel om Pride har skapat en spricka i regeringssamarbetet, där flera ministrar kritiserat SD-ledamoten. Statsminister Ulf Kristersson (M) har kallat Björn Söders agerande för ”groteskt” och ”djupt förolämpande”.

Aftonbladet har sökt Björn Söder för en kommentar.

Även partiledningen har sökts men partiets presstjänst hänvisar till en tidigare kommentar av vikarierande partiledare Linda Lindberg där hon bland annat säger att Björn Söders ”höjda tonläge är problematiskt”.

Fredrik Björkman