Småbarnspappa misstänks för våldtäkter

Polisen misstänker: Flera nya offer för småbarnspappan

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Den frikyrklige småbarnspappan greps efter att ha erkänt dubbla överfallsvåldtäkter för sin fru – som anmälde honom.

Nu har ytterligare misstankar om sexualbrott kunnat kopplas till den häktade mannen. Totalt finns det nu tio målsägare.

– Det stämmer att vi utreder brett och vi tittar på om vi kan koppla flera ärenden till detta, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

Det var i slutet av januari i år som en man i 30-årsåldern greps misstänkt för två våldtäkter, en i Täby i juni 2020 och en i Uppsala i juli 2018.

Mannen, med en bakgrund inom frikyrkan och som på ytan levt ett lugnt familjeliv med fru och småbarn i Stockholmsområdet, avslöjades efter att han erkänt våldtäkterna för sin fru som anmälde honom till polisen, något som Aftonbladet tidigare har berättat om.

Han häktades den 26 januari i år på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och grovt sexuellt ofredande.

Brottsplatsen i Täby.

Foto: PETER WIXTRÖM

Nya fall utreds

I samband med detta uppgav Niklas Kraft, gruppchef för sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord, att man även tittade på äldre fall för att se om de kan kopplas till småbarnspappan.

– Vi kommer att utreda honom brett och tittar på det som finns och med liknande modus. I nuläget finns det inga andra brottsmisstankar mot den här personen, men vi utesluter inget, konstaterade Niklas Kraft den 26 januari.

Utredningen har pågått sedan dess och på tisdagen förlängdes åtalstiden än en gång. I utredningen förekommer nu totalt tio målsäganden.

– Det stämmer att vi utreder brett och vi tittar på om vi kan koppla flera ärenden till detta, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

Hon vill inte kommentera exakt hur många målsäganden som finns men bekräftar att det är fler än de två som fanns från början.

– Det stämmer att det finns fler målsäganden nu och att vi utreder flera ärenden men det är oklart hur många av dessa som kommer att leda till åtal eller inte så jag avvaktar därför med att kommentera detta närmre.

Misstänks lida av psykisk störning

På frågan vilka brottsrubriceringar som är aktuella så säger Jeanette Ahle att det rör sig om ”olika typer av brott”.

Men det faller under sexualbrott?

– Ja, men brottsmisstankarna är inte lika grova.

Den häktade småbarnspappan har även genomgått en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning.

I den bedömningen framkommer att han misstänks lida av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningen och vid tiden för undersökningen.

Den misstänkte mannen.

Risk för återfall

Småbarnspappan säger själv i samband med undersökningen att ”detta är något som han aldrig kunnat tänka sig att han skulle kunna göra” om de brott han misstänks för.

Enligt ett yttrande från Kriminalvården finns det en förhöjd risk för återfall i sexualbrott gällande småbarnspappan, varvid det finns ett övervakningsbehov.

Där framkommer även att mannen själv ”ger uttryck för en önskan om insatser för att minska risken för återfall i sexualbrott”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen om misstänkte småbarnspappan: Utesluter inget

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarnspappa misstänks för våldtäkter

Uppsala

Täby

Stockholm

Våldtäkt

Sexualbrott