SD: Hoppas ha besked om reduktionsplikt senast i maj

Publicerad 2023-04-25

Regeringens och SD:s förhandlingar om reduktionsplikten pågår för fullt – och ska fortsätta under tisdagseftermiddagen.

Ett besked hoppas man kunna presentera i god tid före sommaren.

– Jag hoppas att det blir klart under maj månad, säger Gustav Gellerbrant, SD:s chef i samordningskansliet.

Förhandlingarna mellan regeringspartierna och SD om reduktionsplikten är igång.

Under ett möte med riksdagsjournalister beskrev SD:s chef i samordningskansliet Gustav Gellerbrant att förhandlingarna går framåt, och att han hoppas att man kommer kunna lämna ett besked senast i maj.

– Vi vill bli klara från regeringskansliet så fort som möjligt så vi kan kommunicera till branschen så att de kan förbereda sig, säger Gellerbrant.

Nämns inte i Tidöavtalet

Förhandlingarna har lyfts till upp från partiernas politiska sakkunniga och numera sitter statssekreterare i samordningskansliet från de olika regeringspartierna och diskuterar nivån av reduktionsplikten, som SD vill se ligga på EU:s mininivå.

– Jag tror vi kommer enas om att genomföra den reform vi kom överens om i höstas, säger Gellerbrant.

I Tidöavtalet nämns inte reduktionsplikten specifikt, men partierna ska under förhandlingarna av avtalet varit överens om att man ville se en sänkning till EU:s mininivå.

Aftonbladet kunde tidigare berätta att partierna i höstas haft en annan bild av hur EU:s mininivå egentligen var.

Fortsätter i eftermiddag

Men efter att ha låtit studera framför allt två EU-direktiv, om förnybarhet och bränslekvalitet, anser SD nu att någon miniminivå egentligen inte finns och att målet därför borde vara noll.

Under höstens förhandlingar fanns en uppfattning att EU inte tillät en lägre inblandning av biodrivmedel än sex procent, men Sverigedemokraterna har i dag uppfattningen att någon fastställd nivå inte finns, och att det står EU-länder fritt att sätta nivån på noll procent.

Förhandlingarna ska fortsätta aktivt under tisdagseftermiddagen.

Under pressträffen med riksdagsjournalister uppgav Gustav Gellerbrant också att utsikterna att återstarta Ringhals 1 inte såg ljusa ut.

– Det är tydlig att regeringspartierna inte är beredda att ta den politiska risken det skulle innebära, säger Gellerbrant, som samtidigt menar att SD fortfarande anser att det finns ett görligt sätt att återstarta reaktorn.