Polisen osäker på om mannen begått brott

Uppdaterad 2014-12-02 | Publicerad 2014-11-27

Vd:n tog kontakt med hundratals flickor – vissa så unga som 13.

Men polisen är osäkra på om han begått något brott.

– Jag är inte hundra, säger Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Polisen har en databas med över tusen män som kontaktar unga tjejer på nätet.

Men lagen är snårig – och få fälls.

”Krävs en anmälan”

Vd:n, som är i 40-årsåldern, tog kontakt med hundratals tjejer i sexuellt syfte under flera år, kan Aftonbladet avslöja i dag. Ibland var flickorna så unga som 13 år.

Jörgen Lindeberg beskriver hur polisen mottagit information om mannen från flera håll. De har även tagit del av konversationerna som gjordes mellan juli och november i år.

– I nuläget behandlar vi det som underrättelseinformation.

I fall där mannen pratat med en fiktiv person kan han omöjligt göra sig skyldig till grooming, beskriver han.

– Möjligen skulle det kunna handla om försök till köp av sexuell tjänst. Men det är snårigt rent juridiskt. Grundprincipen är att det krävs en anmälan från ett faktiskt offer, säger han.

Kan ni inte själva upprätta en anmälan?

– Visst kan vi göra det. Men det skulle kräva att vi går igenom hundratals med meddelanden. Då skulle inte hela Sveriges poliskår räcka till. Efter det ska vi göra en bedömning. Är det här beteendet brottsligt? Jag är inte hundra.

”Tveksamt ändå”

Åklagare Annika Wennerström har tagit del av mannens meddelandelogg. Även hon är osäker på om mannen gör sig skyldig till grooming.

– Det kan utgöra sexuellt ofredande om nåt han skriver är ovälkommet och det är ju inget man kan veta utifrån bara loggen. Att skriva ”behöver du en suger daddy” skulle kunna utgöra försök till köp av sexuell tjänst, men det är tveksamt ändå. Det beror ju på vad man lägger in i begreppet. Om man ser till helheten däremot är det ju ganska tydligt vad som avses, att det är fråga om sex mot ersättning.