1,3 miljoner ryssar protesterar mot kriget på Instagram

”Putin är inte intresserad av människor längre”

Publicerad 2022-03-04

Den välkände ryske programledaren Juryj Dud kräver nu ett stopp på invasionen av Ukraina.

Hittills har över 1,3 miljoner ryssar gillat hans vältaliga anti-krigsinlägg på Instagram.

– Putin dömer många ryssar till misär. Kriget måste omedelbart sluta, skriver han.

Följ ämnen
Ukraina

Journalisten och programledaren Juryd Dud har ett eget YouTube-program som ibland lockar över 30 miljoner tittare. Dud fick den första intervjun med oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj efter novitjok-förgiftningen, och har gjort kritiska granskningar av bland annat den ryska aids-epidemin, Gulag-lägren och terrorattentatet i Beslan.

När Juryj Dud i söndags fick höra att den ryske klimatprofessorn Oleg Anisimov vid ett digitalt FN-möte med 195 länder kritiserat kriget i Ukraina, hyllade han professorn i ett Instagram-inlägg och skrev bland annat:

– Orsaken till att detta sker är förstås att Putin inte är intresserad av människor längre. Det var tydligt redan när alla dessa ändlösa möten hölls vid ett kilometerlångt bord. Inte ens hans närmaste medarbetare får komma nära nationens ledare mitt under rasande krig utan måste motta hans atombombsorder från andra änden av rummet, skrev Dud och fortsatte:

– I september 2021 pekade Putin ut fattigdomen som Rysslands största fiende. Men redan fem månader senare torpederar han vårt lands ekonomi och dömer en stor del av befolkningen inte till fattigdom, utan till misär.

Dud förundrade sig också över Putins utfall, med tanke på att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är av judisk börd:

– Putin hävdar att Ryssland inte slåss framför allt mot den reguljära ukrainska armén, utan mot grupper av nazister och banditer. Det är så man får ont i öronen. Kom igen, nynazister uppfyller alltså order från sin judiske överbefälhavare? Inte nog med det, Israels premiärminister är en av de som erbjuder hjälp till överbefälhavaren.

Juryj Duds inlägg på Instagram har gillats över 1,3 miljoner gånger, sannolikt framför allt av ryska Instagram-användare. Över 60 000 har dessutom kommenterat inlägget.

Det är inte riskfritt för Dud att protestera mot kriget. Över 5 000 ryssar som skanderat ”nej till kriget” har gripits vid olika demonstrationer sedan invasionen startade.

Den ryske klimatprofessorn Oleg Anisimov kommenterade sin krigskritik inför FN-mötet i tidningen Meduza:

– Jag är rädd för att mitt framträdande kommer att påverka min karriär. Självklart är jag rädd. Men alla mina rädslor är ingenting mot den tillfredställelse jag kände efter att jag hade sagt vad jag tänkte. Vet ni, det är inte varje dag alla FN:s länder lyssnar på vad man säger.

Klimatprofessor Oleg Anisimov.