Källor: Interna krav på EU-skepticism i Moderaterna

Publicerad 2023-06-06

Jimmie Åkessons EU-utspel har öppnat upp en diskussion inom Moderaterna.

Enligt flera M-källor växer ett motstånd mot unionens ”överstatlighet” och partiet förebereder sig inför hur man ska tackla nya EU-lagstiftningar.

– Det kommer komma krav på att signalera en större skepticism. Att man inte köper allt med hull och hår, säger en M-källa.

Sverigedemokraterna har i uppmärksammade utspel krävt att det svenska medlemskapet i EU ska utvärderas. Jimmie Åkesson vill också att Sverige har beredskap att lämna unionen om det krävs i framtiden.

Moderaterna har utåt tagit avstånd från SD:s EU-kritik. Men flera källor i partiet säger till Aftonbladet att det finns krafter som välkomnar en betydligt mer återhållsam inställning till EU.

– Sverigedemokraterna vet att det finns en spirande EU-skepsis hos moderater, man är inte helt bekväm med den väg som EU-projektet går. Det finns en uppgivenhet och en frustation, säger en källa.

Lättare nu att ändra åsikt

En uppfattning som flera källor är inne på är att EU har gått från att vara högerns frihetsrörelse till ett socialdemokratiskt eller vänsterinriktat projekt.

– Vänstern var tidigare de största EU-motståndarna, nu är de de största EU-kramarna. Då är det lättare för oss att ändra åsikt, säger en källa.

– Moderaterna ville gå med i EU för att Sverige skulle bli ett nytt land, bort från tredje vägen, Palme och Systembolaget. Sverige liberaliserades på 90-talet, sedan upptäckte många att vi får tillbaka socialism från Bryssel, till exempel via franska bönder. Då reagerar man som många andra europeiska högerpartier, anser att EU ska göra mindre, säger en annan källa.

Krav på större skepticism

En tredje källa säger att EU-diskussonen inom Moderaterna inte är ny, men att den kan få ett uppsving i och med Åkessons utspel. Mycket hänger på vilken väg EU tar i framtiden, anser källan. Att överlåta för Sverige viktiga beslut till EU är Moderaterna, liksom flera andra partier, mycket skeptiska till. Till exempel beslut om gemensamma minimilöner, sociala frågor, gemensamma upplåningar eller en gemensam EU-arme.

– Jimmie Åkesson rider på en våg som har varit på gång ett litet tag, sedan satte han lite andra ord på det än man gjort traditionellt utåt. Vi ska vara, och har varit, uppmärksamma på förslag som flyttar mer makt till Bryssel.

Jimmie Åkesson.

Källorna understryker att motståndet i M inte handlar om att förespråka ett svenskt utträde. Det handlar snarare om att skicka signaler om att EU inte ska få för mycket makt.

– Även om Moderaterna i regeringen inte inser det nu så kommer det komma krav på större skepticism. Det finns också stora frågetecken i partiet om vad Sverige har fått ut av det svenska ordförandeskapet. Vi har inte haft några tydliga mål eller ambitioner, därför går det heller inte att säga om det har varit lyckosamt eller inte, säger en källa.

Skogen kan bli stridsfråga

Något som skapat slitningar mellan Moderaterna i Sverige och i EU är migrationen, där regeringen vill gå fram betydligt hårdare än det förslag som partiets EU-parlamentariker Tomas Tobé har förhandlat fram. En kommande fråga som kan skapa ännu större skepsis inom M är EU:s gemensamma skogspolitik som håller på att tas fram.

– EU kommer ha synpunkter på hur vi använder skogen, det kan tända en idé hos Sverigedemokraterna som Moderaterna måste förhålla sig till. Det är en jobbigare fråga än de andra, säger en M-källa.

Ett annat orosmoln inom Moderaterna är hur man ska förhålla sig till beslut som EU står redo att klubba igenom på klimatområdet. M är starka förespråkare av att klimatet måste lösas på EU-nivå och framhåller ofta unionens ”Fit for 55”-mål som nyckeln till att stoppa klimatförändringarna.

Kan bli som i Storbritannien

SD kommer protestera högljutt när beslut klubbas, något som kommer skapa splittringar i Tidösamarbetet, enligt en uppgiftslämnare.

– Problemen kommer när lagstiftningar ska införas. Det kan mycket väl bli som i Storbritannien är man börjar skylla på EU trots att man var med och röstade igenom besluten. Det kan bli problem för hela EU, säger en M-källa.

Ett liknande problem kommer med stor säkerhet uppstå med migrationsbeslut som tas i EU, enligt källan.

– Sannolikt kommer EU komma överens i frågan. Men när de första besluten kommer om att Sverige måste ta emot en liten, liten grupp av kvotflyktingar så kommer SD säga att det är helt oacceptabelt.

Olof Svensson