EU-debatt: Oro för trollfabrikers valpåverkan

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-05-22

Flera partiledare oroar sig för hur avslöjandena om SD:s anonyma konton kan påverka EU-valet.

– Jag tror att det är svårt för en vanlig medborgare att förstå varför det är förkastligt att manipulera val med trollfabriker från St Petersburg, men helt okej från ett riksdagskansli i Stockholm, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i riksdagens partiledardebatt.

Två och en halv vecka före EU-valet den 9 juni, samma dag som förtidsröstningen startar, hålls en partiledardebatt i riksdagen. Temat för dagen är EU, men mycket av debatten kretsar kring TV4:s avslöjande om SD:s anonyma konton på sociala medier.

Bland annat om hur det kan påverka den pågående valrörelsen.

– Väljarna måste kunna göra välinformerade val, säger Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

– Vi står nu vid ett vägskäl: Ska Sverige bli det första västland där trollfabriker accepteras som ett legitimt politiskt verktyg? Något man inte behöver be om ursäkt för, för att citera Jimmie Åkesson. Det är nog bara Ryssland som skulle uppskatta en sådan utveckling.

Vill prata sakfrågor

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill inte uppehålla sig vid trollfabriker, utan prata sakfrågor. Han uppmanar socialdemokrater och sverigedemokrater att samarbeta i EU-politiken.

– Låt oss komma bort från den ovärdiga amerikaniseringen och det oförsonliga tonläget, som den senaste tiden har präglat debatten i Sverige, säger han.

För att få någonting gjort i Sverige, måste man samarbeta i Bryssel, anser han.

– Vi tycker olika i många sakfrågor, men alla som väljs till Europaparlamentet den 9 juni har ett gemensamt ansvar att tillvarata svenska intressen. Ansvaret faller extra tungt på de tre stora partierna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger Kristersson.

Ödesval

För Ulf Kristersson handlar EU-valet om kriget i Ukraina, klimatet, konkurrenskraften och kriminaliteten.

– Europa står inför ödesfrågor, låt oss gemensamt i Sverige visa att vi är vuxna att axla det ansvaret, säger han.

Flera av de andra partiledarna lyfter samma stora frågor när debatten väl kommer in på EU-frågor, och pekar på att årets val är ett ödesval.

– Inget är så viktigt som att vi säkerställer att Ryssland inte vinner kriget, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

– EU-valet kommer inte likna något annat, helt enkelt för att så mycket står på spel.