Dödsskjutning på samma adress för ett år sedan

Man i 40-årsåldern sköts ihjäl och tonåring skadades

Publicerad 2023-01-05

I morse skakades boende i ett flerfamiljshus i södra Stockholm av ett sprängdåd. 

För ett år sedan skedde en skottlossning på samma adress.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är en av de teorier som polisen jobbar utifrån nu att morgonens sprängning var riktad mot samma person som då.

Klockan 06.13 på torsdagsmorgonen vaknade boende i ett flerfamiljshus i Farsta strand av en hög smäll.

Polisen konstaterade snabbt att en sprängladdning hade detonerat i trapphuset och orsakat splitterskador.

Under morgonen spärrades trapphuset av och bomb- och kriminaltekniker kallades in. De boende uppmanades att hålla sig inomhus.

– Vi har velat hålla personer inne, dels för att vi inte vill att de kliver ut i trapphuset där vi säkrar spår och sen att vi har velat prata med dem, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Teorin: Var ute efter annan man

Sprängdådet är inte det första allvarliga våldsdådet på adressen. För bara ett drygt år sedan sköts en man i 40-årsåldern ihjäl och en tonåring skadades allvarligt i en skjutning utanför flerfamiljshuset.

Polisens teorier då var att man egentligen var ute efter en annan man med koppling till adressen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Enligt uppgifterna är en av de teorier som polisen jobbar utifrån nu att morgonens sprängning var riktad mot samma person som då. Enligt Aftonbladets uppgifter är det en man med gängkopplingar.

Carina Skagerlind säger att polisen jobbar med att kartlägga de boende i huset, men hon vill inte säga något om huruvida man gör några kopplingar mellan den tidigare skjutningen och morgonens sprängdåd.

– Jag förstår att folk har frågor men vi är i ett tidigt skede och jag kommer inte att kunna ge såna svar. Men självklart tittar på de händelser som varit på adressen eller i området, säger hon.

Polisen konstaterade snabbt att en sprängladdning hade detonerat i trapphuset och orsakat splitterskador.

”Har säkrat vissa fynd”

Om sprängningen har någon koppling till den senaste tidens sprängdåd i Stockholm är för tidigt att säga.

– Vi har haft en rad sprängningar den senaste tiden så det är klart att man ställer sig den frågan. Men det är alldeles för tidigt att uttala sig om det.

I jakten på gärningspersoner och genom spår i snön sökte patruller med sökhundar i ett större område runt flerfamiljshuset.

Enligt polisens presstalesperson Carina Skagerlind har den aktiva jakten på en eller flera gärningsmän trappats ner under sena förmiddagen.

– Nu jobbar vi mer med internt arbete, underrättelser och kartläggning.

Polisen har säkrat vissa fynd från brottsplatsen.

– Det har gjorts en del fynd, men jag kan inte gå in på vad det handlar om i nuläget, säger hon.

Sprängningen rubriceras av polisen som allmänfarlig ödeläggelse och ingen person har frihetsberövats i nuläget.