Nya ryska anklagelser mot USA efter gasläckorna

Spekulationerna om vem som utfört sabotaget mot Nord Stream fortsätter.

Nu pekar ryska ambassaden i USA på tät trafik från den amerikanska flottan i området.

I väst riktas blickarna mot ryska fartyg.

– Det är ingenting som sticker ut. Samtidigt, inom ramen för den ordinarie trafikbilden, är det möjligt att göra saker, säger kommendörkapten Stefan Lundqvist, forskare vid FHS.

Forskare och ledare är överens om att mycket tyder på att någon saboterat ledningarna vid Nord Stream 1 och 2.

Många ögon riktas nu mot öst och de fartyg som rört sig i området de senaste dagarna. Bland annat har det berömda ryska segelfartyget Sedov fångat mångas uppmärksamhet, rapporterar Sky News.

Fartyget är det största i sitt slag och används för att träna kadetter. Även andra ryska fartyg har rört sig i området, enligt radarbilder.

Men att Ryssland rör sig i Östersjön är inget ovanligt, säger Stefan Lundqvist, kommendörkapten och forskare vid Försvarshögskolan.

– Det är riktigt att det funnits ryska stödfartyg i närheten av läckageplatserna under måndag och tisdag, men det är ingenting som inte hör till en normalbild. Jag sitter inte på marinens uppdaterade läge, men vad jag vet har man inte sett någon förhöjd trafik som sticker ut, säger han.

Seglarfartyget Sedov på plats i Halmstad 2011.
Seglarfartyget Sedov på plats i Halmstad 2011.

Ryssland pekar ut USA

Samtidigt som många av världens experter pekar på att det kan vara Ryssland själva som saboterat gasledningarna, har Kreml slagit ifrån sig anklagelserna.

I ett nytt uttalande från ryska ambassaden i USA pekar man i stället ut USA som möjliga misstänkta för attacken. I uttalandet skriver de att de noterat ”försöken från några amerikanska lagstiftare att lägga skulden på Ryssland”:

”Kanske har de bättre utsikt från toppen av Capitol Hill. Om så är fallet måste de också ha sett de amerikanska krigsfartygens aktiviteter på platsen för den ryska infrastrukturstörningen dagen innan. Eller märkt de drönare och helikoptrar som flyger där”.

Att flyg och fartyg från USA eller andra Nato-länder uppträder i Östersjöområdet tillhör också normalbilden, enligt Stefan Lundqvist. Den intensiva luft- och sjötrafiken inkluderar såväl örlogsfartyg som spaningsflyg och stridsflyg, säger han, och fortsätter:

– Det är många spekulationer just nu och jag tror att vi bör vara försiktiga med att underblåsa dem. Bilden avseende vad som hänt kommer att klarna inom de närmsta veckorna.

Ringen i högra hörnet visar ryska Sedovs position.
Ringen i högra hörnet visar ryska Sedovs position.

Vanligt med ryska anklagelser

Att Ryssland försöker skuldbelägga USA är inte heller något som sticker ut från hur Kreml brukar bete sig, säger Markus Göransson, forskare på Försvarshögskolan.

– Oavsett vem som ligger bakom detta kommer Ryssland försöka peka finger mot någon annan. Det är så den ryska statsmakten agerar, man försöker sprida motnarrativ. Det är ingenting man ska fästa så mycket uppmärksamhet vid, säger han.

Även han understryker att det är för tidigt att dra några slutsatser om vem som kan ligga bakom den misstänkta attacken mot gasledningarna.

–Det är brist på handfasta bevis. Av vad som hittills framkommit är det svårt att tyda vem som kan ligga bakom angreppet, fortsätter Markus Göransson.

Publisert:

LÄS VIDARE