Elsa Widding sitter kvar – kommer dra in miljoner i riksdagslön

Uppdaterad 2023-05-05 | Publicerad 2023-05-04

Sverigedemokraterna vill att Elsa Widding lämnar riksdagen, men hon tänker bli politisk vilde.

Och hon har många skäl att stanna – bara återstående lön under mandatperioden uppgår till nästan tre miljoner kronor.

– Partierna kan inte sparka en riksdagsledamot, säger Patrik Öhberg, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

En självkritisk Jimmie Åkesson kunde konstatera att Elsa Widding inte var en bra rekrytering då hon bara ett drygt halvår in i mandatperioden lämnar partiet.

Men lämna riksdagen kommer hon inte göra, vilket kan ses som ett lukrativt beslut.

Bara den ordinarie lönen för de återstående 41 månaderna av mandatperioden kommer motsvara 2 993 000 kronor för Elsa Widding, som ska sitta kvar som partilös.

SD vill att Elsa Widding lämnar riksdagen, men hon tänker bli politisk vilde.

Enligt riksdagens enhet för ledamotsersättningar har rätt till arvode även 30 dagar efter mandatperdioden, alltså ytterligare 73 000 kronor, som är dagens månadsersättning.

Totalt över 3,5 miljoner

Efter avslutad mandatperiod är riksdagsledamöter berättigade till ett ekonomiskt omställningsstöd. Stödet uppgår till 85 procent av ledamotsarvodet vid avgångstillfället och kan betalas ut i som längst två år.

En riksdagskandidat som suttit en mandatperiod är garanterad stöd i ett år, och kan därefter ansöka om förlängning där 45 procent av arvodet kan betalas ut. Om Elsa Widding inte väljs om till en ny mandatperiod kan hon se fram emot ett omställningsstöd på 744 600 kronor för året efter nästa val.

Totalt kan Elsa Widding dra in ersättningar på minst 3,5 miljoner kronor om hon önskar. Hon kan också utnyttja 50 000 kronor per mandatperiod i resebidrag för utlandsresor.

Jimmie Åkesson och Elsa Widding i samspråk, innan avhoppet.

Det är alltid upp till riksdagsledamoten själv att välja att kliva av sitt uppdrag, såvida hen inte gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet som skulle kunna föranleda att man får lämna sin plats, enligt statsvetare.

Partierna kan aldrig sparka en ledamot ur riksdagen, då mandatet är personligt.

– Det är för att skydda riksdagsledamotens integritet, man ska inte behöva åka ut med huvudet före om man driver opposition mot partiet. Man ska kunna väcka opposition, våga ifrågasätta partiledningen eller fatta egna beslut, säger Patrik Öhberg, docent i statsvetenskap vid SOM-instutet på Göteborgs universitet.

Behöver inte arbeta

Enligt David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, finns redan mycket makt hos partierna över vilka som har störst möjlighet att få en riksdagsplats.

– De har makten över vilka som ska stå på partiets valsedlar, och om man ska få ha möjlighet att ställa upp i nästa val. Men det sista, vem som ska sitta på det valda mandatet har väljarna bestämt, säger David Karlsson.

Sveriges riksdag.

Det finns inte heller några krav på att en riksdagsledamot ska delta i riksdagsarbetet för att hen ska få behålla sin plats. Dock kan man bli återskyldig på riksdagslönen om man inte deltar på nog många omröstningar utan giltig frånvaroskäl.

Om en riksdagsledamot missar mer än 60 procent av voteringarna under ett kvartal blir hen återbetalningsskyldig på hela lönen, enligt riksdagsdirektör Ingvar Mattson.

– Det finns legitima skäl att vara frånvarande från voteringar. Det kan vara att man har uppdrag som partiledare, eller internationellt uppdrag och då kan det göras en prövning. Det kan också bero på sjukdom, föräldraledighet eller familjeskäl, säger Ingvar Mattson.

Förutom voteringar finns inga krav på att riksdagsledamoten behöver delta i annat av riksdagens arbete, som att lägga motioner eller delta i debatter.

Aftonbladet har sökt Elsa Widding och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.