Beata innan mordet: ”Jag vill bara skiljas”

Uppdaterad 2022-07-28 | Publicerad 2022-07-27

Den sista bilden av Beata vid liv visar när hon går ut från sin lägenhet i tron om att hon ska hämta sin son.

Istället tvingas hon in i sin makes bil och körs ut till ett skogsparti där hon mördas.

Förundersökningen kring mordet på Beata visar hur hon gång på gång försökte larma om den våldsamme maken.

– Jag vill bara skiljas, sa hon en månad innan hon dog.

Den sista bilden av Beata vid liv tas av en övervakningskamera i hennes trapphus.

För vänner och familj började Beata att berätta om sin våldsamme make året innan hon dog.

Den 49-årige mannen som hon gift sig med 2013 hade börjat bli allt mer svartsjuk kontrollerande. Han ville ha bevis på att hon inte hade sex utan honom, inte ens med sig själv. Enligt Beata slog han henne också, även inför barnen.

Varje gång Beata pratade med maken om att lämna förhållandet hotade han med att hon skulle förlora vårdnaden om sina barn, sammanlagt fem söner som hon enligt vittnesuppgifter älskade högst av allt. I polisförhör gjorda med henne bara en dryg månad innan hennes död berättar den 32-åriga fembarnsmamman själv om våldet.

Beata Ratzman blev 32 år.

Förhörsledaren: ”Hur många gånger har han slagit dig?”

Beata: ”Många gånger. Det var många gånger som jag inte ville ha sex som han slog mig”.

Hon berättar i förhören hur han sagt att han ska förstöra hennes liv. Hon konstaterar:

”Jag vill bara skiljas”.

Innan Beata mördades hade hon gjort det en person i en våldsam relation uppmanas att göra. Hon dokumenterade skadorna mannen åsamkat henne med sin mobiltelefon och skickade bilderna till personer hon litade på. Hon polisanmälde, begärde skilsmässa och ensam vårdnad om deras gemensamma son och hon sökte om hjälp av socialen med skyddat boende.

Men den 49-årige maken upphörde inte med sina kontaktförsök.

Sida upp och sida ner i den flera tusen sidor långa förundersökning som gjorts efter mordet och som lämnades in till Malmö tingsrätt på onsdagen visar hur han fortsatte att smsa henne och kontakta henne på andra vis. Eftersom de fortfarande hade delad vårdnad om sin gemensamma son var viss kontakt nödvändig.

Den 24 september 2021, dagen då Beata senare försvinner och dör, uppmanar maken henne att komma ut från lägenheten i Malmö där hon bor till hans bil för att hämta deras son.

Beata ses sedan vid makens bil innan hon försvinner.

En ljudinspelning gjord på mannens telefon visar hur Beata inte vill följa med honom i bilen, hon vill bara ha ut sin son. Men inspelningen avbryts och klockan 18.23 lämnar maken platsen i sin bil med Beata i passagerarsätet och den sjuårige sonen i baksätet.

Klockan 20.11 kommer han tillbaka med sonen till Beatas lägenhet, men nu utan Beata. Han säger till hennes äldre söner att han släppt av henne på vägen.

Lillebrodern kan bara uppge att ”mamma blev kvar i skogen.”

Det dröjer nästan två månader innan maken i förhör till sist berättar var polisen kan hitta Beata.

Hon är nedgrävd i ett skogsparti. Obduktionen visar att hon skurits med en kniv i halsen och även strypts med remmen till en handväska.

Platsen där Beata hittades nedgrävd.

Åklagaren misstänker att den sjuårige sonen blivit vittne, åtminstone hörledes, av mordet av sin egen mamma. 49-åringen åtalas därför även för grovt barnfridsbrott.

Nyligen föll den första domen i Sverige gällande barnfridsbrott där ett barn har bevittnat just ett mord i fallet med mördade Carine som Aftonbladet följt.

Den åtalade maken själv har tillstått att han kan ha orsakat Beatas död men förnekar uppsåt och därmed även rubriceringen mord.

Livremmen som var ett av mordvapnen.

För Beatas familj i Polen är det viktigt att maken får ett kännbart straff för det han gjort. De beskriver det som att de förlorat en del av sig själva.

– Ingenting kommer att bli som förut igen, för hon kommer ju alltid att saknas, har hennes syskon tidigare sagt till Aftonbladet.

Beatas söner är alla omhändertagna. Familjen i Polen har kontakt med dem varje vecka och hoppas att de ska få flytta ihop längre fram.

Och Beata, som blev 32 år, ligger nu begravd i Polen.

Följ ämnen i artikeln