Säkerhetsrådet: Dubbla insatserna mot IS

Uppdaterad 2015-11-22 | Publicerad 2015-11-21

En vecka efter terrorattentaten i Paris har FN:s säkerhetsråd kommit överens:

Insatserna mot terrorsekten IS ska fördubblas.

”Islamiska staten måste bekämpas till varje pris”, skriver länderna i den nyantagna resolutionen.

På fredagskvällen antog FN:s säkerhetsråd en resolution som uppmanade medlemsländerna att kraftigt utöka insatserna mot Islamiska staten.

Utkastet skrevs av Frankrike, som för bara en vecka sedan skakades av terrorattentaten i Paris.

FN:s säkerhetsråd har av hävd haft svårt att komma överens, men den senaste veckans händelser i Frankrike och bomben mot det ryska flygplanet i Egypten har ritat om spelplanen.

Hotet från IS överskuggar nu gammalt groll.

Uppmaning till alla länder ”som har kapacitet”

”Islamiska staten utgör ett globalt och exempellöst hot mot världsfreden och måste bekämpas till varje pris”, skriver medlemsländerna i resolutionen.

Eftersom resolutionen inte är antagen under kapitel sju i FN-stadgan innebär inte kvällens beslut att FN ger grönt ljus till våldsanvändning.

Säkerhetsrådet uppmanar dock samtliga FN-länder ”som har kapacitet” att bekämpa IS och andra extremistgrupper.

Bland annat vill säkerhetsrådet att FN-länderna ökar insatserna för att förhindra att utländska terrorister tar sig in i Syrien och Irak.

Har bombat Syrien var för sig

Frankrike och Ryssland har under den senaste veckan bombat IS-mål i Syrien var för sig. De franska bombningarna har framförallt koncentrerat sig på mål i IS ”huvudstad” Raqqa i Syrien, och så sent som i fredags dödades 36 människor i ryska bombräder över IS-fästet Deir Ezzor.

Vid G20-mötet i turkiska Antalya i söndags betonade dock såväl Vladimir Putin som Barack Obama vikten av gemensamma insatser.

– Det enda sättet att hantera terrorhotet är genom gemensamma insatser från hela världen, sa Putin efter mötet i söndags.

”Sverige står helt bakom detta”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström välkomnar resolutionen.

”Med resolutionen enas det internationella samfundet om att öka ansträngningarna att förhindra och avstyra Isils (IS) terroristhandlingar i enlighet med internationell lag. Sverige står helt bakom detta”, skriver hon i ett pressmeddelande.