Regeringen: Försvarsmakten ska stötta polisen

Öppnar för lagändring: Inte anpassad för gråzonsituationer

Publicerad 2023-09-29

Försvarsmakten ska få i uppdrag att stötta polisen i gängkriget.

Det säger Ulf Kristersson på en pressträff.

– Som ni vet så är Sverige i ett exceptionellt läge. Våldsvågen saknar motstycke i Sverige och i Europa, säger han.

Beskedet kom efter att statsministern och justitieminister Gunnar Strömmer mött överbefälhavare Micael Bydén och rikspolischef Anders Thornberg.

Nästa torsdag kommer regeringen ge Försvarsmakten i uppdrag att titta på hur man med dagens lagstiftning kan bistå Polismyndigheten under den våldsvåg som nu skakar Sverige.

Som exempel på vad Försvarsmakten skulle kunna bidra med nämner de två ministrarna personal, analysförmåga och utrustning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträff efter ett möte med rikspolischef Anders Thornberg, och överbefälhavare Micael Bydén.

”Lagen behöver ändras”

Man kommer också att utreda hur lagen behöver ändras, säger Kristersson. Svensk lagstiftning är gjord för krig eller fred och räcker inte till för den situation landet befinner sig i nu, menar han.

– I ett andra steg måste lagen ändras och ge polisen större möjlighet att efterfråga hjälp i situationer, så kallade gråzonsituationer.

Gunnar Strömmer kallar de senaste dagarnas utveckling för ”bortom det värsta man kan tänka sig i ett öppet samhälle”.

– Jag vill säga till alla poliser som sliter dag och natt: Stort tack.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén.

Strömmer: Våldsmonopolet polisens uppgift

På frågan om det med ny lagstiftning skulle kunna bli aktuellt med att militär får rätt att använda våld svarar Strömmer:

– Våldsmonopolet är en uppgift för polisen. Det handlar om hur Försvarsmakten ska kunna bidra utan våldsanvändning. Men vad det betyder får vi återkomma med i närtid.

Ett annat förslag som lyfts i debatten är utegångsförbud. Gunnar Strömmer säger att han är villig att lyssna på alla förslag och att de kan finnas ett värde i att begränsa människors rörlighet.

Men i dagens lagstiftning finns det inte något utrymme för att använda sig av det, enligt honom.

– Vi har valt att lägga fokus på ingripanden som är mer specifika, som visitationszoner, säger han.