Stökig nyårsnatt i Skåne – ganska lugnt i storstadsregionerna

Publicerad 2022-01-01

Bränder, fyrverkerier som skjutits mot människor och mordförsök.

Samtidigt som det nya året firades in hade Skånepolisen och räddningstjänsten en hel del larm att ta hand om.

– I vanlig ordning peakar vår verksamhet vid nyår, säger Patric Nilsson vid räddningstjänsten Skåne.

Nyårsafton. För andra gången under coronapandemin. Och det blev mycket att göra för både polis och räddningstjänst på sina håll, framförallt i Skåne. Redan vid 18-tiden larmade räddningstjänsten Syd om att de blev beskjutna med fyrverkerier under en insats i Landskrona.

– Räddningstjänsten har inte kunnat slutföra sitt uppdrag direkt, utan har behövt hjälp av polisen, sade polisregion Syds presstalesperson Rickard Lundqvist då.

Personalen som blev attackerade mår bra trots omständigheterna.

– Beteendet går att diskutera. Det är obehagligt, säger Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Även i centrala Karlshamn har det varit stökigt och fyrverkerier har avfyrats mot både fordon och poliser. En polis har träffats av en fyrverkeripjäs, men skadorna ska inte ha blivit allvarliga.

Två personer greps på plats under natten. Den ena personen har anhållits och den andra har släppts på fri fot.

Ambulanser redo vid nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö. ”Det är alltid halvkaosigt”, beskriver polisen natten.

Misstänkt mordförsök

Strax efter tolvslaget fick polisen i Skåne in ett larm om en man som hade blivit knivhuggen. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordförsök. Den knivhuggna mannen mår förhållandevis bra efter omständigheterna.

– Han är vaken och talbar och har förts till sjukhus med ambulans, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid polisen Malmö.

Enligt Paulsson finns det en misstänkt gärningsman utpekad för gärningen. Om någon har gripits är fortfarande oklart.

Brand i Limhamn i Malmö. En av många under natten.

Bränder i Skåne

Nyårsafton i Skåne präglades annars främst av bränder. I Limhamn i Malmö övertändes en villa strax innan 03 på nyårsnatten.

– Vi fick in larmet strax innan halv tre och var på plats väldigt snabbt. Redan när vi kom fram var villan övertänd. Det fanns ingen chans att vi kunde rädda den, säger Patric Nilsson.

Ingen person skadades i branden eftersom att villans ägare inte befann sig i den. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Någonting har ju hänt. Nu är det bara att försöka reda ut vad. Det är sällan hus bara självantänder, säger Thomas Paulsson.

I Arlöv blev en lägenhet rejält brandskadad. Enligt räddningstjänsten har flera inringare vittnat om en explosion i trapphuset, dock ingenting de kan bekräfta. I övrigt har regionen drabbats av flera bränder, där fyrverkerier har spelat en stor del.

– I vanlig ordning peakar vår verksamhet vid nyår. Det har varit rejält mycket att göra fram till 02, säger Patric Nilsson.

I övrigt rapporterar polisen om att flera småbränder har uppstått under natten på grund av fyrverkerier.

Bilder från Möllevångstorget visar hur människor tvingas springa undan från fyrverkerier. Ingen person kom till skada, enligt polisen.

Polisen: Inget fyrverkerikaos

Flera bilder och videor visar att det var fyrverkerikaos vid Möllevångstorget i centrala Malmö vid 12-slaget. Det är ingenting som Thomas Paulsson håller med om.

– Det är alltid lite halvkaosigt på Möllan. Man skjuter nästan lika mycket i sidleds som man gör uppåt. I samband är det väldigt mycket bilar runt omkring för att det drar till sig mycket folk. Jag skulle inte säga att det var kaos. Ingen anmälan är upprättad och jag vet ingenting om några skador. Det är nyår på Möllan helt enkelt. Det kanske inte hade passat någon annanstans.

Brand i Limhamn.

Lugn nyårsnatt i Stockholm

I Stockholms län har det på flera håll kommit in flera larm om att ungdomar har skjutit fyrverkerier på både människor och byggnader. Dessutom har det förekommit fler fyrverkerier än vanligt på innergårdar. Ingen har dock skadats allvarligt i samband med fyrverkerier.

Riktigt lika stökigt verkar det inte ha varit i i centrala Stockholm. Enligt polisen var natten lugnare än vanligt, men med relativt mycket att göra strax efter tolvslaget. Stora folksamlingar har också rapporterats längst med kajerna och på andra utsiktspunkter i staden.

Drygt en halvtimme efter tolvslaget fördes en tonårsflicka till sjukhus med ambulans på grund av alkoholförgiftning. Hon var medvetslös och var på en fest i södra Stockholm. 

En ung man i Älvsjö fördes till sjukhus efter ett slagsmål vid Älvsjö station. Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel och misstänker att någon form av tillhygge kan ha förekommit.

Polisen i Stockholms län uppger också att det har kommit in många larm om brott i nära relationer som har skett i hemmet, och tillägger att det inte sällan har varit ”i kombination med hög alkoholhalt”.

Tidigt på lördagsmorgonen inkom ett larm om en brand i ett flerfamiljshus i Nacka. Vid 05.30-tiden var branden fullt utvecklad och räddningstjänst var på plats med flera enheter.

Sammantaget bedöms dock denna nyårsafton som något lugnare än förra året.

Region Väst

I region Väst har fylla, bråk och fyrverkerier dominerat natten, men det har inte varit stökigare än vad det vanligtvis är på nyårsafton. Fyrverkerier har, liksom i Skåne, orsakat småbränder på sina ställen.

– Vi har fått in ett 60-tal larm från människor som störts av fyrverkerier, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Enligt räddningstjänsten Storgöteborg har ett tiotal händelser orsakats av fyrverkerier. Totalt har räddningstjänsten hanterat 45 händelser under natten.

Flera knivbrott

Polisen i Väst har också larmats om ett flertal brott i nära relationer som har skett i hemmet. I Göteborg utreder polisen nu ett mordförsök där en man misstänks ha knivskurit en kvinna han har en relation till.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har gripits under natten.

I Göteborg har polisen också larmats om att en man i 20-årsåldern blivit knivhuggen i armen. En man i 40-årsåldern har gripits misstänks för grov misshandel.

I Borås har en man i 30-årsåldern blivit knivskuren i en arm. Enligt honom själv ska det ha inträffat i samband med att han gick emellan ett bråk.

Polis träffades av raket i Östersund

En polis har träffats av en raket i Östersund. Raketen ska ha avfyrats mot polisens bil och polisen har uppsökts sjukvård för kontroll.

Händelsen utreds som försök till grovt våld mot tjänsteman och blåljussabotage.

Ovanligt stökigt i Västernorrland

I Västernorrland har det varit en ovanligt stökigt nyårsnatt, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hanterat flera larm om misshandel, bråk, fyllor och fyrverkerier.

Vid midnatt larmades polisen till en adress strax söder om Sundsvall med anledning av att raketer hade avfyrats mot hus och bilar. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada.

I Härnösand har en man dött i en skoterolycka. Mannen ska ha hittats i vattnet i trakterna av Utansjö, Härnösand, sent på fredagskvällen.

Följ ämnen i artikeln