17-åringen erkände aldrig mordet

Publicerad 2014-11-15

17-åringen erkände mordet på en 16-årig pojke i Norrahammar, uppgav åklagaren Eleonora Dufva i går.

– Fullständigt fel. Jag förstår inte hur åklagaren kan säga så här, säger mannens advokat Mikael Nilsson.

Nu tvingas åklagaren backa.

– Ordet erkännande var mindre lämpligt, säger hon.

En av de två pojkar, 16 och 17 år gamla, som häktats för mord och mordförsök på två unga män i Norrahammar i oktober har erkänt. Det sa åklagaren Eleonora Dufva i går.

Enligt Dufva ska erkännandet ha kommit i samband med den första häktningsförhandlingen.

– Men utredningen är omgärdad av så stor sekretess att det inte finns så mycket mer att lämna ut just nu, sa hon till Jönköpings-Posten på fredagen.

"Skadar min klient"

Men det stämmer inte. 17-åringen har aldrig erkänt sig skyldig till brottet och ska enligt advokat Mikael Nilsson har farit mycket illa av åklagarens uttalande.

– Det här skadar både min klient och min klients familj. Min klient har aldrig erkänt mord. Det är fullständigt fel och jag förstår inte hur åklagaren kan säga så här, säger han.

Han kommer att begära att sekretessen tas bort från ärendet.

– I nuläget kan jag inte kommentera vad han sagt, inte ens för hans familj. Min klient har ju en historia. Men det finns ju juridik, och sen finns verkligheten. Min klient har aldrig erkänt sig skyldig till brott och jag kommer att begära att få gå ut med hans berättelse.

"Var mindre lämpligt"

Enligt Eleonora Dufva handlar det om en felsägning. Hon uppger att 17-åringen medgett omständigheter i fallet och att han därmed vidgått inblandning. Men något regelrätt erkännande var det aldrig tal om.

– Ett erkännande kan ha olika innebörd. Jag syftade inte på att säga att han tagit på sig ansvaret för brottet. Personen har dock medgett omständigheterna och därmed vidgått inblandning.

Ordet erkännande var "mindre lämpligt", säger hon.

– Det är alldeles riktigt att klienten bestrider brott.

Hon anser inte att hennes uttalande har försvårat utredningen.

– Det här är uppgifter som jag får lämna eftersom jag är inblandad i utredningen. Men som sagt valde jag att använda mig av ett mindre lämpligt ord än erkännande.

Hon vill inte kommentera när de aktuella medgivandet ska ha gjort.

De två pojkarna är fortfarande häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

Åtal ska väckas senast den 28:e november.