Minskat glapp mellan regering och opposition – de rödgröna backar

Publicerad 2023-08-04

Trots att Socialdemokraterna går starkt minskar glappet mellan regeringen och de rödgröna.

Det är nästan dött lopp mellan blocken.

I Demoskops väljarbarometer för augusti är det små förändringar jämfört med tidigare månad. Skillnaden mellan de två blocken fortsätter att minska. Oppositionen har nu ett övertag på 1,9 procentenheter. De partierna landar på 49,8 procent medan regeringsunderlaget samlar 47,9 procent.

Socialdemokraterna ligger sedan årsskiftet på toppnivåer som partiet inte har legat på sedan inledningen av 2014 då det var ett valår och blev maktskifte. Även om det går bra för Socialdemokraterna, backar MP och V något i denna mätning. Partier i regeringsunderlaget ökar sammantaget något, men det är små rörelser för enskilda partier som sammantaget som gör att glappet mellan blocken minskar snarare än att det går jättebra för något parti vid sidan av Socialdemokraterna, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Tidö-partierna ligger kvar på i stort samma nivå som i förra mätningen.

”Drabbat regeringen”

– Man kan tänka sig att regeringen skulle backa då man brukar straffa partier i regeringsställning, men nu är läget så att regeringsunderlaget klarar sig bra här. Vi såg i början av perioden att efter att Turkiet sagt ja till att godkänna Sveriges Nato-ansökan sågs det som en framgång. Sedan har händelseutvecklingen med koranbränningar och det försämrade säkerhetsläget i stället drabbat regeringen. Men sammantaget är det inga stora skillnader. Regeringen hade det motigt efter valet med höga prisnivåer och fördröjningar i utbetalning av elstöd. Det pratades om att vi gick en mycket mörk tid till mötes. Nu syns vissa ljusningar i ekonomin och arbetslösheten är inte så hög som befarades. Det kan vara en faktor som gör att regeringsunderlaget stärks, säger Karin Nelsson.

Hon säger att de frågor som varit i fokus på sistone, som Nato-processen och koranbränningarna, gynnar de större partierna.

– De mindre partierna får inget utrymme i sådant politiskt läge. De kommer inte fram i en sådan här mellanvalsperiod som domineras av starka frågor som Nato och koranbränningar. Där ser man att det är Moderaterna, Socialdemokraterna och i viss mån Sverigedemokraterna som gynnas.

Stor skillnad mellan könen

Undersökningen visar också att det är stor skillnad mellan hur män och kvinnor röstar. Om endast kvinnor fick rösta skulle de rödgröna få ett stort övertag med närmare 60 procent av rösterna. Om endast männen fick rösta skulle högerpartierna få 54 procent av rösterna.

– Man kan se stor skillnad mellan hur män och kvinnor röstar. Det handlar om vilka frågor som kvinnor och män tycker är viktiga. För kvinnor är det vård och omsorg, skola och klimat, frågor som partierna till vänster lägger större vikt vid. Lag och ordning, försvar och företagande är viktiga frågor för män och det är frågor som partierna till höger lyfter.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.