Victoria, 66, efter attacken: ”Vill bara slåss mot Putin”

Publicerad 2022-10-10

Victoria Ivleva, 66, tog en morgonpromenad i centrala Kiev när bomberna började falla.

Hon klarade sig oskadad – men är argare än någonsin:

– Jag är så förbannad, känner en sådan ilska. Jag vill bara slåss mot Putin och hans soldater.

Ryska bildjournalisten Victoria Ivleva flyttade från Moskva till Kiev i mars, strax efter Rysslands invasion. Sedan dess hjälper hon ukrainare som blivit hemlösa på grund av kriget.

På måndagsmorgonen var det vackert väder och klarblå himmel.

Victoria Ivleva, 66, tog en morgonpromenad när bomberna började falla över Kiev.

Victoria Ivleva tog en promenad strax efter klockan åtta:

– Flyglarmet hade precis gått, men man bryr sig inte om det längre, de hörs så ofta. Då hördes ljudet av skott, det var luftvärnet som sköt mot ryska raketer. Sedan kom en explosion och folk började springa längs gatan. Jag såg flera som var så rädda att de inte visste vad de skulle göra eller vart de skulle ta vägen. Jag försökte lugna ner dem, även om jag inte var särskilt lugn själv, berättar Victoria.

Hon tog sig hem, men gick ut en stund senare med sin kamera och fotograferade förödelsen. Inte långt från hemmet såg hon att explosionen som hon hört hade orsakat ett stort hål i asfalten på Taras Sjevtjenko-boulevarden.

– Det var redan folk där som gjorde rent, och asfaltmaskiner som var där för att reparera. De är mycket effektiva.

Victoria Ivleva såg själv inga döda personer, bara förödelsen som den ryska attacken orsakat och människor som gömde sig i tunnelbanan.

– Sedan lyssnade jag på Vladimir Putin, som sade att ryssarna hade lyckats träffa ”mycket viktiga militära byggnader”. Då tittade jag på en karta. På platsen för explosionen ligger universitetets språkvetenskapliga institution, utbildningsministeriets lokaler, ett bibliotek och en park med en lekplats. Explosionen hände så tidigt att inga barn var ute och lekte. Men många vuxna har dött, konstaterar hon.

Vad tänker du efter dagens attacker?

– Det var en mycket märklig känsla. Jag kände mig så skyddslös, trots att jag gick i en stor stad och det var människor runtomkring. Men det finns inget du kan göra när det hörs boom-boom-boom.

Victoria Ivleva.

– En kort stund blev jag rädd, för det är en mycket obehaglig känsla att gå på en trång gata och höra de här ljuden, som man inte vet var de kommer från. Man tänker att ”det kanske är mina sista sekunder i livet”.

– Men några minuter senare tänkte jag att ”nej, du kommer inte att vinna, glöm det.” Det här gör mig så förbannad, jag känner en sådan ilska. Inget annat. Jag vill bara slåss mot Putin och hans soldater.

Kommer ukrainarna att reagera på samma sätt som du?

– Jag kan inte svara för hela folket, men jag tror att ukrainarna blir argare och argare för varje dag som går. Jag tror inte att Ryssland kan skrämma alla oss som lever i Ukraina, säger Victoria Ivleva.

Hon är en av Rysslands med kända bildjournalister, som bland annat bevakat krig och fotograferade reaktorn i Tjernobyl efter haveriet. När Aftonbladet intervjuade Victoria Ivleva i mars hade hon precis flyttat till Kiev och sade:

– Att se vad mitt eget land gör här är extremt smärtsamt. Det är en känsla jag aldrig tidigare upplevt, en djup ilska mot mina landsmän och våra soldater och ledare. Och förakt.