USA:s bevis mot Ryssland – raketkratrar i Ukraina

Publicerad 2014-07-28

Här är USA:s bevis för att Ryssland skjuter raketer in i Ukraina.

Nu släpper de satellitbilder som sägs visa avfyrningsramper på den ryska sidan gränsen och nedslagsplatser på andra sidan.

Spänningarna i Ukrainakonflikten ökar.

Samtidigt som ukrainsk militär under söndagen trappat upp sin offensiv mot rebeller i landets östra delar släpper USA bilder som de hävdar visar att Ryssland är en aktiv part i konflikten.

Rapporten ”Bevis för rysk granatskjutning in i Ukraina” släpptes under dagen av USA:s utrikesdepartement. Den innehåller flera satellitbilder som enligt amerikanerna visar hur rysk militär avfyrar raketer in i den oroliga östra delen av Ukraina, uppger AP.

”En bild visar dussintals kratrar kring en ukrainsk militärenhet och raketer som kan färdas över 7 miles (cirka 11,2 kilometer)” uppger amerikanska myndigheter i rapporten.

Anklagas ge vapen åt rebeller

Bilderna sägs visa raketramper på den ryska sidan gränsen och nedslagsmärken på den ukrainska. Enligt rapporten visar spåren på tung beskjutning från ryskt håll.

Enligt USA:s uppgifter ska satellitövervakningen också ha gett bevis för att ”artilleripjäser som bara återfinns hos den ryska armén, på den ryska sidan gränsen, som är riktade mot en ukrainsk militärenhet i Ukraina”, står det i dokumentet.

I rapporten anklagas också Ryssland för att ge vapen till rebellerna:

”Separatister med stöd från Ryssland har använt tungt artilleri, som tillhandahållits av Ryssland, i sina attacker mot ukrainska styrkor i Ukraina” står det i rapporten enligt amerikanska public service-kanalen NPR.

Ryssland nekar

Satellitbilderna som används som bevis uppges vara tagna mellan 21 och 26 juli, bara dagar efter att Malaysia Airlines MH17 sköts ner i östra Ukraina.

USA har tidigare anklagat pro-ryska separatister för att ha skjutit ner planet och sagt att de inte har kunnat göra det utan Rysslands hjälp.

Ryssland anser att konflikten i Ukraina är en ”inrikespolitisk fråga”. De tar också avstånd från att ha något med nedskjutningen av MH17 att göra, skriver AP.

Den ukrainska militärinsatsen trappades under dagen upp i närheten av det område där MH17 kraschade, det ledde också till att en grupp haveriutredare inte kunde ta sig till nedslagsplatsen då det inte anses säkert.