Så nära makten – då kan Åkesson falla på målsnöret

Jimmie Åkesson må ha levt livets glada dagar i hawaiiskjorta och bastkjol, men den politiska hösten börjar med en rejäl dipp för honom och hans parti.

Åkesson är den partiledare som tappar mest av väljarnas förtroende.

SD-ledaren verkar ha tappat intresset för rollen som maktfaktor i svensk politik och överlämnat ansvaret till de gapigare företrädarna för sitt parti.

Jimmie Åkesson har under många år varit en mycket populär partiledare. Bland de egna väljarna har förtroendet varit skyhögt, och sedan Sverigedemokraterna kom in i värmen har han även haft ett högt förtroende hos bredare väljargrupper.

Nu får Åkesson se sin popularitet dala. Det har varit knackigt för SD sedan de började samarbeta med regeringen och ingick i Tidöavtalet. Stödet för partiet har sjunkit i mätningarna och de har haft svårt att synas och höras i debatten. I helgen fick Åkesson kritik efter en festbild där han klätt ut sig i hawaiiskjorta och bastkjol och poserade med delar av det omdiskuterade och nationalistiska bandet Ultima Thule.

Instagrambilden där Jimmie Åkesson står med delar av bandet Ultima Thule.

Var är Åkesson?

SD vars livselixir varit utanförskap och den ständiga oppositionsrollen har tappat sin tongivande roll i det politiska landskapet. De har bytt bort den positionen mot makt. Inte ett konstigt val för ett politiskt parti, men SD:s mål har aldrig varit att stödja en regering – SD:s mål är regeringsmakten.

I vanliga fall när det gått lite knackigt i opinionen har partiet kastat fram sin främsta tillgång, partiledaren Jimmie Åkesson.

Det gjorde de till exempel i våras när Åkesson fick ge sig ut på en omfattande turné för att gjuta mod i gräsrötterna när opinionen sviktade och partiet hamnade i skuggan av den nya regeringen och av oppositionen.

Demirok fortsatt i botten

I Demoskop/Aftonbladets mätning av partiledarnas förtroende för augusti har Åkesson det största tappet av partiledarna. Sedan samma mätning i juli har förtroendet för honom sjunkit med 5 procentenheter till 31 procent.

Toppar ligan gör Magdalena Andersson. I undersökningen har 59 procent högt förtroende för henne, jämfört med 36 procent för Ulf Kristersson. Jimmie Åkesson ligger på tredje plats och fortsatt i botten ligger centerledaren Muharrem Demirok.

Demirok hade en liten skjuts i förtroendet innan sommaren, med betoning på liten. Nu backar han tillbaka till förtroendesiffror på 7 procent. Till och med lägre än förtroendet för Miljöpartiets två språkrör Per Bolund och Märta Stenevi som annars är vana vid att ligga sämst till i de här mätningarna.

Bråkiga sverigedemokrater

Sommaren har burit med sig en rad kontroverser för Sverigedemokraterna. Två av partiets tongivande politiker har varit i blåsväder.

Mindre allvarligt är Björn Söders icke överraskande åsikter om Pride-festivalen som han menade legitimerar pedofili. En åsikt vars enda konsekvens är att den ställer partiet i dålig dager. Björn Söder har också sedan länge varit utan betydande inflytande i partiet. I dag är det förmodligen mest nostalgin över att han en gång var med och grundande det moderna SD, som gör att han ens får vara kvar.

Värre är det med Richard Jomshof som fortsätter att uttrycka sig islamkritiskt på ett sätt som eldar på det ansträngda säkerhetspolitiska läget efter raden av koranbränningar i Sverige. Men detta borde inte heller överraska någon. Ingenting han säger är på något sätt nytt. Det som överraskar är mer att ingen i partiet har tagit ett snack med honom om ordvalen – i tid och otid.

Åkesson lämnar walk over

Då är vi tillbaka hos Jimmie Åkesson. Det sjunkande förtroendet hos väljarna speglar hans allt mer tillbakadragna roll i partiet. Ett ord från honom i detta toppstyrda parti hade satt stopp för den här typen av utspel som äventyrar Sverigedemokraternas position och möjliga inflytande.

Det här är ett parti som i snart 20 år kämpat för att nå den yttersta makten, att sitta i en regering. De kanske bara tre år från att nå sitt mål och då verkar Åkesson ha gett upp på målsnöret.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1039 intervjuer under perioden 1 – 9 augusti, 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.