Fiasko för Löfven om avtalet skjuts upp

Det vore fiasko för regeringen om värdlandsavtalet med Nato skjuts upp ett år.

Löfven och hans ministrar har investerat tungt i det men får kritik även av sina egna partikamrater.

Värdlandsavtalet mellan Nato och Sverige undertecknades preliminärt av den förra regeringen tio dagar före valdagen. Till en början väckte det ingen större uppseende, möjligen på grund av tidpunkten. Det var mycket annat som pockade på uppmärksamhet då.

Men den nuvarande regeringen har försvarat avtalet. Inte med brösttoner. Men envetet, trots kritik från bland andra Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för Tro och solidaritet och därmed adjungerad till partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet.

Regeringen har med andra ord satsat mycket prestige för att få riksdagen att godkänna värdlandsavtalet. Skjuts ikraftträdandet upp ett år vore det en kraftig prestigeförlust, internt och externt.

Black om foten

Inrikespolitiskt får regeringen i så fall en rejäl knäpp på näsan. Inte bara av de interna kritikerna utan också av sin budgetpartner Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet var det första parti som meddelade att de tänkte rösta för en vilandeförklaring när riksdagen tar upp frågan i morgon. Efter par dagar hakade Sverigedemokraterna på och sade att de också tänkte göra det.

I internationella sammanhang vore det också en black om foten. Där förutsätts att avtal av den här kalibern är väl förankrade när de sluts och utan incidenter passerar genom beslutsinstanserna.

Extra ovälkommet är det just nu för regeringen. Den här veckan ska statsminister Stefan Löfven (S) ombilda regeringen och vill med det signalera en nystart efter 1,5 synnerligen turbulenta år.

Den senaste röran handlar om Miljöpartiet. Inom loppet av ett par veckor lämnade en tredjedel av MP-ministrarna sina poster. När det gäller bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) höll Löfven själv i yxan. Klimatminister Åsa Romson (MP) fick silkessnöret av sina partikamrater.

Att inför nystarten få ett prestigeprojekt uppskjuten i upp till ett år skulle såklart smeta av sig på nystarten. Den skulle helt enkelt riskera att bli mindre offensiv än som var tänkt - och vad regeringen skulle behöva.

Får transportera helikoptrar, flygplan och fartyg på svenskt territorium

Värdlandsavtalet reglerar förhållandet mellan Sverige och Nato. Sverige är medlem i Natos systerorganisation Partnerskap för fred.

Enligt avtalet, som alltså kräver riksdagens välsignelse, tillåts Nato transportera helikoptrar, flygplan och fartyg på svenskt territorium. Dock enbart med en svensk inbjudan med sig i bagaget. Avtalet gäller under såväl freds- som i krigstid och ska träda i kraft 1 juli.

V och SD anser att de lagändringar som avtalet medför inskränker grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Det gäller bland annat att Natopersonal ska ha immunitet (inte kunna fällas för brott) och slippa betala tull och skatt. Fordon ska inte heller behöva följa svenska regler. Natobaser som kan komma att byggas i Sverige får samma skyddsstatus som svenska militärbaser.