Billström riskerar att irritera alla

Publicerad 2023-01-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I en så delikat process som Sveriges Natoprocess blir det till och med svårt att få svar på frågan om det ska bli olagligt att vifta med PKK-flaggor i Sverige, eller inte.

Utrikesministern och statsministern vill både säga ja och nej, med hopp om att varken göra Turkiet eller hemmapubliken förbannad.

Den som lyssnar på utrikesminister Tobias Billström tillräckligt länge kan både få svaret att det inte ska bli olagligt att vifta med flaggor kopplade till till exempel terrorstämplade PKK, och att det kan bli olagligt.

I en intervju i turkisk media i förra veckan sa Billström att det kunde bli straffbart att vifta med PKK-flaggor i Sverige i framtiden. Intervjun letade sig hem till Sverige och när konferensen Folk och Försvar inleddes på söndagen var många nyfikna på vad utrikesministern menade.

Statsminister Ulf Kristersson började med att förtydliga att det inte handlade om att göra det olagligt att vifta flaggor utan att flaggviftande i stället kan bli en del av bevisföringen när en person utreds för att vara med i en terrororganisation.

Ny lag utreds

Lagstiftningen om detta är på väg och handlar om att göra det olagligt att vara medlem i en terrororganisation. I ett sånt fall menar Kristersson att det skulle kunna vara en del av bevisningen, om en person viftat med till exempel en PKK-flagga.

Det är, enligt Kristersson, upp till domstolarna att pröva vad det kan betyda att vara med i en terrororganisation.

Tobias Billström.

Återkommer man då till Tobias Billström senare samma eftermiddag är det inte heller längre så att flaggviftning ska bli olagligt.

Billström säger en kort stund senare att det han sagt i Ankara var helt korrekt. Billström menar att djävulen ligger i detaljerna och detaljen är att han sagt att det kan bli olagligt, inte att det borde eller skulle bli olagligt. Han hade använt ordet ”could”, inte ”would” eller ”should” svarade han.

Att det behövs språkliga finurligheter för att hålla alla nöjda och glada säger något om hur svårt det är för regeringen att balansera sig igenom den här processen som Turkiet håller i ett järngrepp. Ett litet felsäg och alla blir arga.

Regeringen är otålig och irriterad

Folk och Försvars första dag hade temat Sverige, Finland och Nato. Statsminister Kristersson höll tal, så också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och den finska utrikesminister Pekka Haavisto, bland andra.

Stoltenberg försökte gjuta olja på de otåliga svenska vågorna, men otåligheten lös igenom när Kristersson fick frågor om Turkiets roll i den svenska Natoprocessen.

Regeringen är till hälften otålig och irriterad på Turkiet och till hälften tillmötesgående och förstående. Oppositionen kallar det krumbukter, regeringen kämpar för att hålla alla dörrar öppna.

Bland annat försöker regeringen att i smyg stänga dörren till de upprepade krav på att lämna ut specifika personer till Turkiet.

Det har tagit Turkiet tid att förstå att det är oberoende domstolar som tar beslut i utlämningsärenden i Sverige, sa Tobias Billström.

De vill ha saker som vi inte kan ge dem, sa Kristersson och syftade på samma sak.

På det stora hela gick dagen ut på att låta Jens Stoltenberg gjuta olja på de otåliga svenska vågorna och trösta med att det i alla fall varit den snabbaste Natoprocessen – hittills.