Vi riskerar att bli till åtlöje

Valsedlar i plastpåsar, borglömda röstförpackningar, ultrasmå marginaler och upprepade omräkningar.

Håller Sverige på att bli en bananrepublik?

Vad vi vet är följande. När den slutliga rösträkningen blev klar i går skilde det bara 1 863 röster mellan regeringen och de fyra oppositionspartierna.

Valet var alltså oerhört jämnt. Varje röst var lika viktig som den i högtidstalen påstås vara.

Men vi vet en sak till. Att fumliga röstmottagare har gjort att ett okänt antal röster har förklarats som ogiltiga. Trots att de kanske inte var det.

1 Marginalerna.

I går stod det klart att bara 26 röster i Värmland och Dalarna skilde mellan makt och isolering för främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

Hade de gått till Folkpartiet i stället för Socialdemokraterna hade Fredrik Reinfeldt kunna fortsätta regera med en majoritet i riksdagen bakom sig.

Men det har han inte längre.

Redan att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen var en nyhet i utländska medier. Slutligen hade även Sverige drabbats av den främlingsfientliga smittan.

Att de får verklig makt med bara 26 rösters marginal är ännu mer uppseendeväckande.

Om inte regeringen gör upp med ett eller flera av de rödgröna partierna är det Sverigedemokraterna som avgör vilket förslag som vinner, blått eller rödgrönt.

2 Röstmottagarna.

Ansvaret för valet är delat mellan tre olika instanser.

Kommunerna som genomför valen och genom valförrättarna som gör den preliminära räkningen av rösterna.

Länsstyrelserna som gör den slutliga sammanräkningen, den som blev klar i går eftermiddag.

Och så den pyttelilla valmyndigheten med 13 heltidsanställda som har det övergripande ansvaret.

De kommunala röstmottagarna är minst fyra i varje vallokal. Det ska finnas en ordförande, en vice och så ytterligare minst två personer.

I Stockholms kommun får ordföranden och hennes vice en utbildning på två timmar. De andra kan, om de vill, gå på en föreläsning. Därutöver finns skriftlig information från valmyndigheten.

I Hammarö erkänner valnämndens ordförande att det inte blev någon utbildning alls i år. Tidigare har den som velat kunna gå ett par timmar. Men det är inte obligatoriskt.

Eftersom det bara är val vart fjärde år är det en ganska ovan samling som möts i vallokalen. Därför är det inte förvånande att det, som i Arvika, kan gå snett.

Det var därifrån 59, av valnämnden ogiltigförklarade röster, lämnades över till länsstyrelsen i en röd plastkasse. Trots vallagens tydliga påbud om att ogiltiga röster ska läggas tillbaka i sina valkuvert så att man även i efterhand kan avgöra om de var ogiltiga eller inte.

3 Bedömningarna?

I Halmstad ogiltigförklarades drygt 200 röster eftersom de var försvunna till i onsdags morse. Det var förtidsröster som inte kom fram till sin vallokal i tid.

Länsstyrelsens valsamordnare rådgjorde med valmyndigheten. Och fick det bestämda beskedet att samtliga skulle ogiltigförklaras. När valurnan öppnats får man självfallet inte lägga ner fler röster.

I Skellefteå räknades däremot 83 utlandsröster trots att de inte kom fram förrän i onsdags. De hade skickats från valmyndigheten i ett rekommenderat brev som tog en vecka på sig.

Länsstyrelsens valsamordnare ansåg att de skulle räknas trots att rösträkningen redan var i gång. Det förefaller vara ett brott mot vallagen.

Nästan 85 procent av väljarna utnyttjade sin rösträtt i det här valet. Men ett okänt antal fick ingen utdelning av sitt engagemang. Deras röst blev ogiltig - trots att den kanske inte var det.

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag vill nu att valet överklagas. I alla fall i Göteborg.

Det kanske skulle skingra dimmorna.

Men vad sägs om ett rejält utbildningsprogram för röstmottagarna? Innan Sverige gör sig till internationellt åtlöje.

Följ ämnen i artikeln