”Heatflation” är ordet ni bör lägga på minnet

Ryggbiff. En lyx allt färre har råd med.

För att halstra en ryggbiff till blodig perfektion – medium rare på charkspråk – rekommenderas en innertemperatur på mellan 48 och 52 grader Celsius. En vällagad köttbit är emellertid en lyx som blir allt dyrare.

Världsmarknadspriset på biff har på 20 år stigit med 900 procent, enligt sajten Trading Economics.

Den goda nyheten är att det snart inte längre behövs en ugn eller grill för att få till en fin stekyta, det räcker med att slänga ut köttbiten på närmaste trottoar.

 

På den italienska ön Sardinien uppmättes i somras 48,2 grader, den högsta noteringen någonsin i Europa under en julimånad och inte långt från alla tiders rekord på 48,8 grader satt på Sicilien för mindre än två år sedan.

Tvåmiljonersstaden Phoenix i västra USA hade i juli tretton dagar med 46,7 grader eller mer och över 43 grader en hel månad i sträck. Något som får betraktas som rena köldknäppen för invånarna i kinesiska Sanbao, på samma breddgrad som Mallorca, med över 52 grader i mitten på juli.

Människor vilar under en varm och solig sommardag i Madrid, Spanien, onsdagen den 19 juli 2023.

I skuggan av en klassisk svensk biltvättssommar, för säkerhets skull avrundad med en sista hink kallt vatten i fejan signerad ”Hans”, kan ämnet extremhetta förstås kännas avlägset.

Men 2023 är, om nu någon missat det, det varmaste året som uppmätts sedan människan skärpte till sig och började odla mat istället för att det där eviga samlandet och jagandet.

21 av de varmaste dagarna någonsin, mätt som global medeltemperatur, inföll under juli månad.


Enligt färska siffror från Matpriskollen blev maten återigen dyrare i Sverige i juli, efter tre månader med sjunkande eller oförändrade priser.

En av de varor som blivit dyrare är olivolja. Torkan i Spanien har förintat halva årets skörd.

Kopplingen mellan klimatförändringar och matpriser är oomtvistad.

Varukorg med olika livsmedel. Arkivbild.

Torka, översvämningar och bränder förstör skördar och gör det svårare att föda upp djur. Varmare klimat gör att sjukdomar och skadedjur blir vanligare. Höga vattentemperaturer dödar fisken. Kaffe och choklad blir mer svårodlat. Och så vidare.

I Korea, plågad av en värmebölja i sommar, har priserna på flera grönsaker dubblats på kort tid. Ekonomer spår att hettan kommer leda till en comeback för inflationen i landet, eller ”heatflation”, som det kallats. Lägg ordet på minnet.


I en färsk studie från den Europeiska Centralbanken spås klimatförändringarna driva upp de globala livsmedelspriserna med ytterligare mellan 1 och 3 procent per år fram till 2035, vilket i sin tur eldar på den samlade inflationen.

Särskilt stor blir effekterna av det väderfenomen som brukar kallas El Niño och som infaller ungefär var sjunde år (bland annat i år). Historiskt sett har en grads uppvärmning under El Niño lett till sex procent dyrare mat ett år senare, enligt ECB.

Europeiska centralbanken är avbildad i Frankfurt, Tyskland, onsdagen den 26 juli 2023.

Och det är inte bara rena kostnadsökningar som kan leda till saftigare prislappar i matbutiken. Djurindustrins påverkan på klimatet (de gaser som kor släpper ifrån sig utgör en inte oväsentlig del av de globala utsläppen) gör att röster har höjts för högre skatt på kött.

Forskare vid ett tyskt universitet har räknat ut att om klimatkostnaderna ska räknas in måste köttpriserna höjas med i snitt 146 procent. I framtiden får man kanske nöja sig med att värma en falukorv på den avställda bilens motorhuv. Fast bara vid festliga tillfällen förstås.

Vissa menar att klimatförändringarna kan kapa BNP med så mycket som en tiondel.


Inget av detta borde komma som en chock, milt uttryckt.

En svårt berusad snigel har snabbare reaktionsförmåga än den människan visat när det gäller klimathotet. Läget var redan tidigare relativt dystert, men om man anstränger sig tillräckligt mycket går det tydligen att göra det ännu värre.

Skogsbränder har plågat södra Europa i sommar. En konsekvens av extremvärmen. Bilden är från Rhodos.

Från att ha ansetts som ett föregångsland genererar nu Sverige rubriker utomlands för att ha dragit ned ambitionerna när det gäller klimatet, vilket bland annat blev tydligt i en sågning från Klimatpolitiska rådet tidigare i år.

Att det inte pratas mer om detta får nog tillskrivas de som ligger bakom omsvängningen, nämligen det parti som lyckats med konststycket att bestämma över regeringen utan att ingå i regeringen.

Under en sommar då det känns som om Moder Jord höjt rösten ett snäpp för att försöka pocka på vår uppmärksamhet har debatten i Sverige effektivt styrts över på helt andra ämnen. Som fejkade buttplugsbilder, islamofobi och vuxenbäbisar med riksdagsplats.

Det går att tappa aptiten för mindre.