Allt vanligare att läsare vill ställa mig inför rätta

”Tänk om alla dessa personer som kastar sig på datorn och vräker ur sig sitt hat kunde lugna sig och försöka tänka på vad de läser”, skriver Peter Kadhammar.

Förra veckan skrev jag i onsdagskolumnen om mina tvivel på sverigedemokraters intelligens och sedan dess har jag fått skäppan full med bekräftelser. På mina tvivel.

Alla som läste artikeln och inte bara rubriken vet att jag också skrev att jag inte tror att sverigedemokrater är mer korkade än andra. Problemet ligger på ett annat plan, att positionerna i vårt land blivit så låsta och klyftan mellan olika grupper så stor att samtal blivit omöjliga.

”Jävla påhopp, ditt äckliga sossepack”, skriver en läsare som svar på min text.

Den var alltså en kolumn som handlade om reaktioner på mitt reportage om Färsingeskolan i Sjöbo. Kommunen har ända sedan 1987 förknippats med främlingsfientlighet och flyktingmotstånd. Skolan där dras med enorma problem – trakasserier av lärare, misshandel, vandalism –, problem som ofta förknippas med uselt integrerade invandrartäta områden.

Sjöbo med få invandrare befinner sig alltså i ett liknande tillstånd som till exempel Rosengårdsskolan för några år sedan.

Man kan kalla det dålig integration av pursvenska elever. Skolans förra rektor bedömde att över hälften var i behov av stöd. Hur uppstår en sådan situation? Om det handlade mitt reportage.

 

”Rödgrön smörja är de facto ointelligentare än övriga. De är på samma nivå som muslimäcklen ni släpar hit”, kommenterar en annan läsare min kolumn.

Alla som skriver i tidningar bombarderas med arga brev, särskilt om man skriver kritiskt om Sverigedemokraterna, nämner något positivt med invandring och liknande.

Det är intressant och för en del säkert skrämmande.

”SÅ TÄNKER EN HJÄRNTVÄTTAD

SOSSE.

SOM VILL SAMARBETA MED 

KOMMUNISTER O MILJÖPARTISTER”

Själv blir jag mest förundrad och ibland road. Ilskna och hånfulla läsare frågar om jag inte ska gå i pension snart och jag tänker att jag borde svara att nej för tusan, jag har ett stimulerande arbete, hyggligt betalt också, så varför skulle jag sluta?

Men klokast är att inte svara alls eftersom en del inte verkar riktigt kloka.

”Möjligt att jag är korkad som tycker synd om er sossar, som verkar mindre vetande. Ni har gjort allt för att byta ut svenskarna till folk från mellanöstern vilket innebär att hela vårt fina land raseras på alla plan”, skriver en läsare apropå min text från Sjöbo.

Nu handlade ju inte reportaget om invandringspolitik utan om skolan i Sjöbo. Om invandring, kriminalitet och invandrares utanförskap har jag skrivet mängder av andra artiklar. Men nu var det Sjöbo.

 

Jag undrar förresten varför så många får för sig att jag är sosse, jag har ju skrivit lika kritiskt om Socialdemokraterna som om Moderaterna. För att inte tala om Vänsterpartiet!

”Men skulle, mot förmodan, förnuftet återupprättas hoppas jag att de skyldiga, politiker och journalister, ställs till ansvar inför en domstol. Att förstöra ett land bör ha högt straffvärde!”

De här skällbreven kommer aldrig när man skriver om andra partier. Någon enstaka brev kanske, men jag kan inte påminna mig hysteriska reaktioner från socialdemokrater, vänsterpartister, moderater och så vidare när jag drivit med deras ledare eller skrivit stenhårt.

De flesta politiskt engagerade utom sverigedemokrater tycks förstå vad de läser.

”Om det gick borde ni fällas i domstol för att ha förstört det trygga samhälle som vi som är äldre fick växa upp i.”

På senare år har det blivit allt vanligare att brevskrivarna ropar på rättegång. Jag tror att det är en längtan efter den definitiva sanningen, den definitiva rättvisan, och jag kan förstå en sådan längtan i en tid då allt tycks flyta.

 

Tänk om alla dessa personer som kastar sig på datorn och vräker ur sig sitt hat kunde lugna sig och försöka tänka på vad de läser.

De är nog inte ointelligenta, bara blockerade av frustration och avsky.

Är de en skrikande minoritet som vi i media ger orimlig uppmärksamhet? Eller är det ett skifte med hatkampanjer och pöbelupplopp på nätet som politisk metod? Är vi på väg att bli ett delat land som USA?

 

Följ ämnen i artikeln