Var snäll mot en tysk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mitt bästa reseminne är när jag besökte Cork i Irland. Jag frågade en kvinna om vägen till en kyrka.

– Det är svårt att förklara, jag följer dig dit i stället.

Förstummad följde jag den vänliga irländskan medan hon lotsade mig genom gatorna och berättade om staden. Hon lämnade mig vid kyrkan med ett:

– Ha det så trevligt.

Trots att detta utspelade sig i början av 80-talet så minns jag det så tydligt som om det vore i går. För det var helt gratis!

Kvinnan var bara genuint snäll och hjälpsam. Och vänliga handlingar är man ju inte bortskämd med när man är på semester.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver fyra företrädare för turistnäringen att vi måste lära oss att behandla turister bättre. Färgade amerikaner har blivit illa bemötta. En mycket framgångsrik afroamerikansk affärsman lämnade Sverige tre dagar i förtid eftersom folk var så otrevliga. Handikappade möts också av negativa attityder så att de inte känner sig välkomna. Likaså blir barn och äldre sämre behandlade.

Snacka om pinsamt.

Här är vi – jämställdhetens högborg, Europas vackraste land med världens förståndigaste stats? förlåt utrikesminister, Anna Lindh. Förkämpar för de svaga i världen.

Och så är vi så otrevliga att vi skrämmer folk ur landet.

Det är så dumt att man vill gå och dra något gammalt över sig.

Sverige består trots allt av dig och mig. Och jag vet inte hur du känner dig men själv vill jag känna mig välkommen om jag besöker ett land. Vi är alla ambassadörer. Oavsett om vi gillar det eller inte.

Turister generar dessutom pengar. Det är bra. Det behövs till alla som är sjukskrivna.

Så vi behöver rycka upp oss.

Och förutom de färgade, äldre, handikappade och barn, finns en grupp turister vi borde vara extra snälla mot – tyskarna. Dessa stackare har ju blivit sommarens mobbningsoffer.

I ena stunden drar pajasen Berlusconi ett så kallat lägervaktsskämt. I nästa kallar den nu avgångne turistministern Stefano Stefani tyskarna för ”rapande pöbel” som ”högljutt befolkar våra stränder.”

Och sedan kommer Maud Olofsson och tror att Tysklands utrikesminister är terrorist.

Det är synd om tyskarna.

De får andra världskriget nedkört i halsen på sig så fort de korsar en gräns. En kvinna som besökte Sverige förklarade:

– Jag tycker det var fruktansvärt, men det hände tjugo år innan jag föddes. Varför måste jag ständigt straffas? Förlåt, förlåt, förlåt. Okej?

Tyskarna lyckades till och med bli utmålade som skurkar när de inte ville kriga. Allt de gör är uppenbarligen fel.

Därför borde vi ta extra väl hand om dem. Klappa en tysk i sommar. Visa vägen till ett sevärdhet. Ge dem ett bra minne. Och det skadar sannerligen inte att vara snäll mot andra turister också.

Eller som våra förfäder skrev i Havamal för tusen år sedan: ”En gäst behöver vatten, handduk och vänligt välkomnande. Ett vänligt ord, en chans att tala, vänskap och omtanke.”

Det är något att tänka på i semestertider.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln