Nu får det vara nog – jag vägrar finanskrisa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Det är så otäckt med den här krisen. Nu får jag kanske inte någon pension längre”, sa den gamla tanten med ledsen röst.

Det var exakt då jag fick nog av den finansiella masspsykosen med dess efterföljande krigsrubriker om depression och kristillstånd.

Den senaste veckan har det inte ens gått att klippa håret utan att få Dow Jones nedkört i halsen och visst, det är naturligt med oro för något ingen verkar förstå. Lika självklart är det att bostadsmäklaren deppar och kamraterna som förlorat en massa pengar på börsen tröstäter godis och super. Att bankmänniskorna är lika rationella som spattiga tjackpundare inne på sitt fjärde vakna dygn var ingen nyhet men att ”experternas” råd skulle vara så förvirrande och motstridiga var en överraskning.

I ena stunden ska räntan sänkas, i nästa stund inte, sedan ska man binda lånen, men bara om man är orolig.

Det är nästan lite kul när en pensionär tror att finanskrisen kommer placera henne i soppkö á la 30-talets depression, då har det gått alldeles för långt.

Krisen handlar ju om brist på förtroende för bankväsendet och rädsla, inte om att Apokalypsens fyra ryttare har anlänt till jorden för att sprida död och förödelse. En stark och förnuftig ledare hade förklarat detta, samtidigt som han stillade börspsykosen och skänkte mod, lugn och framtidstro.

I stället fick vi Fredrik Reinfeldt som mest av allt liknar en borttappad Alfons Åberg när han sitter i tv-sofforna och säger att han ”självklart är orolig”.

Men herregud karl, sluta mesa och kravla upp på barrikaderna. Här behövs brandtal och handlingskraft, inte något medkännande bjäfs. Ingen begär att du ska förvandlas till någon ny Winston Churchill, men du kan väl åtminstone försöka spotta upp dig lite grann och göra något?

Nej, i stället stiger risk-kapitalisten Christer Gardell fram som förnuftets röst. Förutom att skälla på regeringen säger han att krisen kan bli kortvarig och att det är en sådan börsrea nu att när hysterin lagt sig är det bara att köpa, för då går det inte misslyckas. Så ska det se ut: hitta en syndabock, lugna, ge tröst och hopp samt visa på en väg ut ur eländet. Se och lär Reinfeldt.

Tack vare Gardell ska jag, för första gången i mitt liv, köpa aktier. Nu jäklar ska det shoppas loss, för kung och fosterland – och alla oroliga tanters skull. Det kallar jag ett bra skäl till att spendera pengar och att vägra finanskrisa.

Följ ämnen i artikeln