Så skyddar du dig mot malaria

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-31

Världens farligaste sjukdom dödar två miljoner människor varje år

För den som är malariasmittad kommer symtomen plötsligt: hög feber, frossa och muskelvärk. I värsta fall leder sjukdomen till döden.

Bästa medicinen?

Myggmedel.

Glöm tigrar, lejon och noshörningar. Det är myggen som är värst, de skördar runt två miljoner människoliv varje år.

– Myggen sprider malaria som är världens farligaste sjukdom, säger Mats Wahlgren, professor i parasitologi på Smittskyddsinstitutet.

Sjukdomen förekommer mest på landsbygden i tropiska och subtropiska områden. Men det blir allt vanligare med epidemier på populära turistresmål. Ett exempel är Goa i Indien som drabbades hårt för ett år sedan. 788 västerländska turister insjuknade, nästan tre gånger så många som året innan. Dåliga hygieniska förhållanden på byggnadsplatser var orsaken enligt Goas hälsoministerium.

Svenskarna drabbas också på utlandsresan, runt 140 personer rapporteras varje år smittas av malaria. Men det finns sätt att skydda sig. Ett är att äta profylax. Värt att tänka på är att smittrisken inom olika områden i tropikerna varierar kraftigt och det är inte säkert att just ditt resmål är utsatt för malaria.

– Man bör diskutera med en läkare innan man åker, det är aldrig bra att äta medicin i onödan, säger Mats Wahlgren.

Ett annat sätt är att påbörja medicineringen när man anlänt till resmålet. Men då ska profylaxen provas hemma först, så att du inte överraskas av en allergisk reaktion.

Medicin i all ära, men det bästa skyddet mot malaria är ändå att se till att inte bli myggstucken. Framför allt på kvällar och nätter, då myggen är extra blodtörstiga.

– Vanligt myggmedel och myggnät är effektivt, liksom långbyxor och långärmat. Eftersom det finns en resistensutveckling mot malaria ska man skydda sig mot myggstick även om man äter profylax. Det finns alltså ingen garanti för att

medicinen fungerar, säger Mats Wahlgren.

För den som är smittad kommer symtomen plötsligt: hög feber, frossa och muskelvärk. Den smittade växlar mellan att vara blek och kall och högröd och genomsvettig. Dagen efter kan febern vara borta, för att komma tillbaka ett par, tre dagar senare.

I de flesta fall är behandlingen enkel. Efter ett par dagars medicinering, med till exempel kinin, brukar malariaparasiten vara helt borta.

– Det är viktigt att sjukdomen tas på allvar och behandlas eftersom den kan vara dödande.

Inkubationstiden är två–fyra veckor, men vissa parasiter kan ligga latenta i kroppen i flera år innan sjukdomen bryter ut. Under vinterhalvåret gäller det därför att se upp så att malarian inte förväxlas med vanlig influensa.

– Den som besökt ett malariadrabbat land bör kontakta en infektionsläkarmottagning om han eller hon får hög feber, så att malaria kan uteslutas, säger Mats Wahlgren.