Undantagstillstånd sedan 90 dött av hembränt

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen har stängt ned en illegal spritfabrik i Jakarta, Indonesien. Minst 90 människor har dött under de senaste två veckorna efter att ha druckit giftig sprit.
Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
Polisen har stängt ned en illegal spritfabrik i Jakarta, Indonesien. Minst 90 människor har dött under de senaste två veckorna efter att ha druckit giftig sprit.

Jakarta

Minst 90 personer har dött av förgiftning efter att ha druckit hembränt på ön Java i Indonesien.
Men dödssiffrorna bara ökar och nu har undantagstillstånd utlyst i staden Bandung.
Svenska UD varnar sedan tidigare för den inhemska alkoholen.

Antalet människor som dött den senaste två veckorna efter att ha druckit hembränd sprit i de västra delarna av Java i Indonesien har stigit till minst 100 personer, uppger polisen på onsdagen, enligt Bangkokpost.

Undantagstillstånd har utlysts i staden Bandung med omnejd, öster om Jakarta.

Antalet dödsoffer ökar

Polisen varnar för att antalet dödsoffer kan öka ytterligare, medan man gör razzior för att gripa langare som sålt den giftiga spriten. Minst nio personer har gripits hittills. En av de misstänkta medger sig ha blandat myggmedel, hostmedicin och ren alkohol i sin brygd. En annan har blandat Coca Cola och energidryck med ren alkohol, enligt polisen.

I Indonesien praktiserar majoritetsbefolkningen en moderat form av islam, vilket innebär att alkohol finns tillgängligt i storstadsregionerna. Men de låga lönerna bland många arbetare innebär att vissa väljer den olagliga svartspriten, som är ett billigare alternativ.

UD varnar för cocktails

Än så länge finns det inga rapporter om att några turister ska ha drabbats. Men försäljningen av förgiftad hembränd alkohol inte är nytt. Det kommer rapporter om stora dödsfall varje år.

Svenska Utrikesdepartementet varnar för att dricka alkohol på Java men också Sumatra, Bali, Lombok, Giliöarna och övriga Indonesien.

”Lokalt framställt alkohol innehållande skadliga mängder metanol kan förekomma i drinkar och cocktails, samt även i alkohol som inhandlats i förseglade förpackningar”, skriver den svenska ambassaden i Indonesien på sin hemsida.

UD uppmanar alla att vara extra försiktiga:

”Svenskar som besöker Indonesien uppmanas därför att iakttaga största försiktighet vid både inköp och konsumtion av alla alkoholhaltiga drycker.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA