Turisterna tillbaka på paradisön Bali

Uppdaterad 2013-01-16 | Publicerad 2003-10-10

njut av stränder, tempel, surfning och spa

Templet Pura Danau Bratan ligger mitt i en vulkankrater omgivet av dimhöljda bergstoppar.

Ett år efter bombdåden på Bali har resenärerna börjat återvända hit.

Och tur är väl det. För det vore synd att missa den indonesiska ön där lugnet trots allt är normaltillstånd.

Åtminstone när man lämnar turiststråken bakom sig.

Stränderna är kilometerlånga och surfningen är högklassig.

 Bali är en liten ö, skapad som en fågel utan vingar, med vulkaniska berg som delar den tysta, fridfulla norra kusten från den hektiska södra. Där, i söder, hittar man australiska surfare som rider på vågorna utanför Kuta och japanska familjer som springer ut och in i de många butikerna där fynd är mer regel än undantag.

I Kuta, kallat Australiens Mallorca, dräller det av försäljare som envist följer efter med 50 billiga Rolexkopior på armen, eller viskande erbjuder hasch och marijuana. Heta, blinkande nattklubbar och barer trängs med guldsmedsbutiker, sportaffärer och skivställen.

Här ska man inte bo. Det är en plats man passerar, för shopping och restaurangbesök.

Men bortom turiststränderna väntar fortfarande en frodig grönska, vänliga människor och fantastiskt konsthantverk.

Det räcker att ta sig 20 minuter bort, till Sanur. Här ligger fridfulla strandhotell, vågorna är mer barnvänliga och turismen lite mindre hysterisk.

Men sydkusten är fortfarande långt från det riktiga Bali, då måste du högre upp på sluttningarna mot öns vulkaner.

I norr ligger Balis enda aktiva vulkan, Gunung Agung (3 142 m), som senast hade utbrott 1963 då den begravde stora delar av norra Bali i ett 40 centimeter tjockt lager aska, dödade över 1 600 människor och gjorde 80 000 hemlösa.

Den lite mindre vulkanen, Gunung Batur (1 717 m), pyser bara lite då och då, senast 1994 då den började spy upp rök och aska. Här kan du ta båten över den djupa sjön till byn Penelokan vid byns kraterkant.

Det är i bergen de goda gudarna bor, enligt folktron. De onda håller till i havet, varför många balineser faktiskt inte kan simma.

Här kan du som turist hamna mitt i en folkfest som kan vara allt från begravning till bröllop. Klädda i färgglada, blanka saronger går hela byn i en lång procession med offergåvor som frukt och blommor.

Det finns till och med ”cremation-tours” att boka hos turistarrangörerna och har du tur får du se den balinesiska kecakdansen i skenet av lägereldar och höra gamelanorkestern spela på träxylofoner, cymbaler och gong-gong.

97 procent av balineserna är hinduer, till skillnad från resten av Indonesien där 98 procent är muslimer. Hinduismen på Bali kallas balinesisk hinduism och har inslag av buddism och hemvävd mytologi.

På varje trottoar, utanför dörrar och entréer placeras palmblad med färsk frukt och blommor varje morgon som gåvor till gudarna som håller en vakande hand över folket.

Till och med när de åker motorcykel. För trots att hjälm är obligatoriskt så använder de flesta bara den traditionella huvudbonaden eftersom den skyddar mot allt ont.

Motorcykeln är det viktigaste en balines har och man är beredd att ta lån på flera årslöner för att kunna köpa en.

Det är lagligt att åka fyra på mc:n och redan som bebis vänjs man vid att sitta framför mamma eller pappa. Ibland kan man se en motorcykel där föraren knappt syns eftersom 30 burar fulla med höns är fastspända bakpå. Helt lagligt.

I dalgångarna och på bergssluttningarna i Tirta Gangga i öster odlas ris i stora terasser.

Arbetarna klafsar försiktigt med uppkavlade byxben i risfältet, där vattnet når dem upp till knäna. Kroppen är ofta täckt från topp till tå, eftersom solbränna inte anses fint på Bali utan avslöjar att man bara är en simpel risodlare.

En miljon turister besöker Bali varje år, men utanför turiststråken märks inte kommersen.

Här odlar man sitt ris och sin kakao, går på tuppfäktningar och åker ut och fiskar svärdfisk och hummer.

Det är svårt att tro när man är på Kuta, men på Bali finns milsvida öde stränder, från finkorniga paradisstränder till svarta vulkanstränder. Utanför Lovinas svarta strand leker alltid ett stim delfiner i godan ro.

Av turisterna syns inte ett spår.

Bali är en liten ö, med bara 15 mil mellan de avlägsnaste punkterna. Men trots det kan det ta flera timmar att korsa ön på grund av djupa raviner och långa bergsryggar.

Att hyra bil är uteslutet eftersom vägarna är dåliga och kräver en van förare. Men att hyra en chaufför som också fungerar som guide kostar bara ett par hundra för en hel dag.

Förutom att vara en fröjd för ögat är Bali ett drömresemål för den som vill ha en aktiv semester, med bra dykning, snorkling, forsränning på floden Ayung, bergsbestigning på vulkanerna och inte minst surfing i världsklass.

Ett måste på Bali är ett besök på ett balinesiskt spa. Sjunk ner i ett aromabad, njut av en sunkan sarira-massage eller en avkopplande lulur.

Avsluta med den sagolika solnedgången i Tanah Lot, lagom tills de små grodornas konsert börjar. Där får du beviset på att Bali måste vara gudarnas favoritö.

Flera dömda efter bombdåden

Ladda ner guiden!

  Läs mer och ladda ner resguide till Bali

Petra Weiss

Följ ämnen i artikeln