SAS ställer in ett 80-tal avgångar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-29

Flygstrejk på fredag - förhandlingarna strandade

STOCKHOLM

Parterna i flygkonflikten var på onsdagskvällen inställda på flygstrejk på fredag.

Några nya möten mellan parterna var inte planerade efter det att förhandlingarna strandat och SAS ställt in ett 80-tal flygningar.

- Nu blir det konflikt på fredag. Sedan får vi se vad som händer efter det. Jag önskar inget annat än ett avtal, men jag räknar inte med några nya kontakter för närvarande, säger Per Winberg, Transports förbundsordförande, till TT.

Även motparten i förhandlingarna, flygarbetsgivarna, och SAS-koncernen räknar med att strejken nu blir av.

- Förhandlingarna har strandat. Vi har kunnat tillgodose Transports krav på alla punkter utom en, det var kravet på ensamrätt för tekniker att utföra vissa arbetsuppgifter som mekaniker utför i dag, sade Jonas Bernunger, förhandlingschef på flygarbetsgivarna.

Slår mot SAS

Enligt Bernunger hade detta inneburit högre kostnader för flygbolagen. Han sade vidare att "det verkar högst sannolikt" att det blir en strejk på fredagsmorgonen och att några nya initiativ för närvarande inte kändes meningsfulla.

SAS, som är den flygkoncern som primärt kommer att drabbas om strejken bryter ut på fredag, skrev i ett pressmeddelande på onsdagskvällen att kraven från Transport var oacceptabla mot bakgrund av att 2003 var det sämsta året någonsin för bolaget. Förlustprognosen för året ligger på omkring två miljarder kronor.

Omkring 100 av fredagens avgångar kommer beröras, varav ett 80-tal ställs in mellan klockan fem och tio på fredagsmorgonen enligt SAS.

Utöver flygningar med Scandinavian Airlines berörs flygbolagen Blue1, Braathens, SAS Commuter, Snowflake och Spanair.

"Inte tillräckligt"

Per Winberg antyder att Transports hade kunnat tänka sig att backa från krav på retroaktiva löneökningar för 2003, men att man inte fått tillräckligt i utbyte.

- Det har fallit på helheten. Vi har sagt till medlarna att om de jobbar fram texter som gör att symbolvärdet av de 775 kronorna minskar, då kan vi ta till oss det och hitta lösningar som inte bara handlar om ekonomi. Man har inte kunnat jobba fram sådana texter, säger han.

Transport, som tidigare krävt en retroaktiv löneökning på minst 775 kronor för 2003 för sina medlemmar, har i första rundan varslat om strejk för 700-800 lastare på flygplatser. Därefter kommer strejken att upprepas varje måndag och fredag på samma tider.

Den 23 februari utvidgas strejken till att även gälla flygbolag utanför SAS-koncernen.

Joakim Goksör/TT

Följ ämnen i artikeln