Världens högsta hotell byggs i alpby

Av: Susanne Wixe

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: 7132 Ltd/Morphosis Architects
Alplandskapet ska avspeglas i det 381 meter höga tornet.

Schweiz

Mitt i de schweiziska alperna ska världens högsta hotell sträcka upp sig och stå redo för invigning år 2019.

Tornet blir 381 meter högt och byggs som ett komplement till dagens lyxiga spahotell ”7132” i byn Vals.

1000 invånare. 1000 får. 1000 hotellsängar.

Så lyder byn Vals motto, och snart har de uppnått alla delar. Invånarna och fåren är redan på plats, och när det nya hotelltornet kommit på plats år 2019 ökar antalet hotellsängar rejält.

Högst i Dubai

381 meter högt blir det rätt smala tornet, som är tänkt att ta över ledarpositionen som världens högsta hotell. I dag innehas den platsen av det 355 meter höga JW Marriott Marquis Hotel i Dubai.

Det nya lyxhotellet får en spegelfasad där det omkringliggande alplandskapet ska återskapas, 107 rum med panoramautsikt, en skybar och restaurang.

Byn Vals, vars postnummer är just 7132 – uttalas ”einundsiebzig, zweiunddreissig” – och som gett namn till dagens hotellanläggning, ligger på drygt 1200 meters höjd i de sydöstra delarna av Schweiz. Redan 1893 öppnade det första spahotellet här, i anslutning till de naturligt heta källorna som upptäckts ett par år tidigare.

Storslagen arkitektur

Dagens lyxiga och specialdesignade spaanläggning och hotell ägdes tidigare av alla i byn, men efter en folkomröstning för några år sedan beslutade man 2012 att sälja anläggningen till entreprenören Remo Stoffel, född och uppvuxen i Vals.

Stoffels vision är att bygga upp en mycket exklusiv sorts alpturism, långt bort från massturism, och arkitekturen har getts en framträdande roll när det gäller att placera Vals på världskartan.

Inför det nya bygget hölls därför en arkitekttävling där vinnaren blev det amerikanska bolaget Morphosis Architects, då deras minimalistiska hotelltorn ansågs vara det som var bäst anpassat både till alplandskapet och dagens hotell.

Lyxigt och avspänt

Det spa och hotell som redan finns i Vals har en exklusiv prägel, med prisbelönt design, stjärnbeströdda kockar och möjlighet till lyxiga spabehandlingar. Dyraste dubbelrummet kostar runt 5400 kronor natten, det billigaste cirka 2300 kronor – men då bor man kompakt...

Hit kommer den som vill åka skidor, vandra, bada, softa, eller kanske gömma sig lite från omvärlden. Diskretion är nämligen också något som utlovas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA