Här är världens mest romantiska resmål

Av: Jennifer Berg Eidebo

Publicerad:
Uppdaterad:
Stranghäng är en stor del av en semester på Mauritius.
Foto: Anton_Petrus / iStockphoto
Stranghäng är en stor del av en semester på Mauritius.

När världens mest romantiska resmål skulle utses under World Travel Awards 2019 så gick vinsten till Mauritius. Och det är inte svårt att förstå varför. Långa stränder, lyxiga hotell och tropisk djungel. Här är tre tips till Mauritius.

Mauritius är en östat i Indiska oceanen öster om Madagaskar. Huvudön är Mauritius men staten innefattar även omgivande öar. Trots en stormig historia som nederländsk, fransk och brittisk koloni så är landet sedan sin självständighet 1968 ett av Afrikas fredligaste, mest demokratiska och ekonomiskt stabila länder.

Mauritius har blivit känt för att vara en lyxdestination med flådiga hotell och stora båtar. Och det stämmer till viss del, den som vill spendera kan verkligen göra det i landet. Men även om det inte finns så många riktiga budgetalternativ så finns det en del möjligheter för den som vill åka på en romantisk resa utan att tömma sparkontot. Nu har Mauritius utsetts till världens mest romantiska resmål 2019 under World Travel Awards. Här är några saker att hitta på i landet.

Foto: Myroslava / iStockphoto
Huvudön Mauritius är omgiven av korallrev.

1. Häng på stränderna

Det mest uppenbara att göra på Mauritius är att besöka någon av de många stränderna på huvudön. Korallrev löper runt i princip hela ön så att vattnet vid stränderna är skyddade och lugna. Och nästan hälften av Mauritius kust består av fantastiska stränder, så det finns en del att välja på. Bland annat den lite livligare Grand Baie där shopping och restauranger samsas med turisterna på den vackra stranden. En annan strand i den lite livligare kategorin är den en mil långa stranden Belle Mare, som har en populär dykplats utanför. På öns västkust kan besökarna njuta av fantastiska solnedgångar, bland annat från den långa stranden Flic en Flac eller Trou aux Biches på den nordvästra delen av ön.

Foto: Balate Dorin / iStockphoto
Trou aux biches är en populär strand på Mauritius.

På öns östra sida är det inte lika exploaterad, där finns bland annat Blue Bay, en marinpark med myllrande undervattenliv och goda möjligheter till snorkling. Är du ute efter vågor så finns Tamarinbukten, där det saknas skyddande rev utanför. Floden Black River mynnar ut vid stranden i Tamarinbukten och delar stranden i två, men det går att vada över flodmynningen för att nå båda sidor av stranden.

Ett plus är att alla stränder i Mauritius är offentliga, så det är bara att bada på oavsett om du bor vid stranden eller inte.

Foto: Robertobinetti70 / iStockphoto
Vid stranden Flic en Flac kan besökarna se vackra solnedgångar.

2. Vandra bland bergen

Om du tröttnar på strandhäng finns det en hel del att se bortom kusten, trots att ön bara är lika stor som Gotland. Inlandets djungel bjuder på många upplevelser. Bada i vattenfall, titta på djur, bestig berg eller vandra i djungeln.

En plats som är känd för sina naturupplevelser är byn Chamarel som är utgångspunkten för många naturattraktioner. Ta dig till vattenfallet Charmelfallen, vandra i nationalparken där det finns gott om leder eller besök de sjufärgade jordarna, ett område av sanddynor där sju olika färger skapar ett fantastiskt mönster i sanden.

Den som vill ha lite mer utmaning kan testa att bestiga något av Mauritius berg. Öns mest kända berg är världsarvet Le Morne Brabant. Det blev känt på 1800-talet när slavar rymde och gömde sig på berget. 1835 upphörde slaveriet på ön och poliser tog sig till berget för att informera slavarna om att de var fria, men slavarna missförstod och hoppade ut för klipporna för att inte bli tillfångatagna. Berget är 556 meter högt och omges av en lagun. Det går att bestiga berget tillsammans med guider och njuta av utsikten från toppen, men vandringen kan vara ganska utmanande.

Det går även att bestiga öns högsta berg Piton de la Petite Rivière Noire, på 828 meter.

Foto: Michele Lorenzelli / iStockphoto
Charmelfallen är ett imponerande vattenfall på ön.

3. Ta del av landets kultur

Mauritius tillhör Afrika, men en majoritet av landets population består av indier. Därför är maten till stor del influerad av det indiska köket och det finns flera hindutempel. Det största templet heter Triolet Shivala och är populärt på grund av sin skönhet. Det byggdes 1819 för att ära de hinduistiska gudarna.

Vill du uppleva vardagslivet kan det vara bra att besöka städerna Port Louis eller Mahébourg. Port Louis är både huvudstad och landets mest befolkade stad, med cirka 150 000 invånare. Besök marknaden, gå på teater, ta dig till fortet Fort Adelaide som vaktar över staden från en kulle, gå på museum eller nöj dig med att beskåda storstadslivet som finns även på en paradisö som Mauritius.

Foto: PB57photos / iStockphoto
I Port Louis pågår ett vardagsliv som ofta missas på resorterna.

Fakta

 • Ta dig dit
  Det finns flera svenska charterbolag som anordnar resor till Mauritius, främst på vintern. Det går även att flyga reguljärt till ön, då med stopp i Paris eller Dubai.

 • Temperatur
  Mauritius är varmt och tropiskt året runt. Under sommaren, november till maj, är det varmt och regnigt medan vintern, juni till oktober, är varm och torr.

 • Tidsskillnad
  Trots att Mauritius ligger långt borta så är tidsskillnaden inte så stor. På sommaren är det endast två timmar, och på vintern är det tre.

 • Språk
  Det officiella språket är engelska, men många pratar andra språk som franska eller kreol. Det går dock ofta att kommunicera på engelska.

 • Romantik
  Mauritius är en populär plats för både smekmånader och bröllop.

 • Spara pengar
  Om du vill hålla priset för resan nere lite kan det vara bra att åka lokalbuss för att ta dig runt, leta reda på ett Airbnb att hyra eller ett hostel att bo på och äta gatumaten som lokalborna äter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA