Allt fler åker till Mallorca under lågsäsongen

Svenske Hans Erik: ”Bästa tiden är nu, när det är lugnt”

Publicerad 2020-01-25

Fler vill åka till Mallorca på våren.
På ön som översvämmas av turister under sommarmånaderna är upplevelsen en helt annan under lågsäsong.
Här är tipsen från svenskarna som bor på ön året runt.

I juni, juli och augusti är Mallorcas stränder fulla av turister, men årets andra månader är betydligt lugnare. Det lockar allt fler och bokningarna till ön har ökat med 12 procent i vår, enligt statistik från Ticket.

En som uppskattar lågsäsongen på Mallorca är Hans Erik Paringer, 73. Första gången Hans Erik åkte till Mallorca var 1978. När han och hans fru skulle välja en plats att bo på efter pensionen så blev det den spanska ön.

– Vi trivs mer än bra, säger Hans Erik Paringer.

I mitten av januari har Hans Erik fortfarande inte plockat fram jackan för säsongen, och han njuter för fullt av öns 300 soldagar.

– Bästa tiden är nu, när det är lugnt. Vi brukar ofta ta bilen, göra picknick och sitta ute vid havet och njuta. Gå en promenad på stranden, åka upp till bergen och vandra, eller så brukar vi åka till någon av småbyarna på ön där tiden står still.

Hans Erik tar gärna en kaffe på Paseo Maritimo i Palma de Mallorca.

Ökat fokus på hälsa

En annan person som älskar Mallorca under lågsäsongen är Ulrika Forsell, 49, som flyttade till ön för 7 år sedan tillsammans med sin man och dotter.

– Vi hade den klassiska drömmen att bo i ett varmare land, det var kallt i Skåne, säger Ulrika.

Ulrika har svårt att säga vad som är bäst med Mallorca. Kanske är det ljuset, att man kan umgås utomhus när solen är mer närvarande. Eller så är det den avslappnade livsstilen med mindre krav än i Sverige. Det är i alla fall inte värmen, den tycker Ulrika är jobbig på sommaren.

– Augusti är den varmaste månaden vilket gör den till den sämsta. Allt är utbränt. I oktober kommer andra våren när gräset blir grönt och allt börjar blomma igen. Och december är en jättefin månad för då kläs Palma in i julbelysning.

Trots att det bara är januari har mandelträden börjat blomma på Mallorca. Ulrika ser en önskan av att vistas i naturen under våren, och allt fler aktiva resenärer tar sig till ön.

– Många åker hit för att cykla under våren och hösten. Man vill vara utomhus, göra yoga, träna. Fokuset på hälsa och välmående har ökat sedan vi flyttade hit och det finns många restauranger och kaféer med raw food, vegansk mat och ekologiskt.

Istället för sol och bad: gör det här

Många som reser till Mallorca vill hänga på stränderna, sola och bada. Men det finns mycket som lockar även under den lite kallare lågsäsongen, menar Ulrika.

– Strosa runt i Palma, ät på tapasbarer, vandra. Vi brukar ofta packa ner mackor och varm choklad och åka ut på en vandring. I Tramuntanabergen finns det jättevackra ställen, säger Ulrika.

Byn Fornalutx är en riktigt favorit.

Även Hans Erik tycker att det finns mycket att roa sig med under lågsäsongen. Han tycker mycket om att strosa runt i Palmas gamla stad.

– Vi går ofta där tidigt på morgonen när solen går upp vid katedralen, det ger en bra start på dagen för kropp och själ, säger han.

Mycket på Mallorca påminner Hans Erik om hans uppväxt i Kristinehamn. Han går ofta till en bar som ägaren har haft i 38 år, eller en bilverkstad som ägts av samma familj i 55 år.

– Det är vanligt att generationerna jobbar ihop här, som gamla tider i Sverige.

I Palma är det lugnare under lågsäsongen.

Fortfarande stora skillnader

Trots trenden med att besöka turistorterna under lågsäsong är det fortfarande stora skillnader mellan sommaren och resten av året på Mallorca. Hans Erik och hans fru undviker turistorterna som snabbt fylls med soldyrkande turister under sommaren, och Ulrika vill knappt åka till stranden när det är som mest besökare där. Ulrika önskar att turismen vore lite mer jämn på ön.

– Jag tror att många skulle uppskatta det, speciellt Mallorcinerna själva, säger Ulrika.

Mallorcas ständer blir fullpackade på sommaren.

Smultronställen på Mallorca

Här är Ulrikas bästa smultronställen på Mallorca

  • Puerto de Sóller – Stad där det växer väldigt mycket apelsiner, så mycket att den kallas för den gyllene dalen.
  • Fornalutx – Liten by bland bergen. Kom dit tidigt på morgonen för att dricka en färskpressad apelsinjuice och en kaffe på torget och beundra livet i byn.
  • Sa Ràpita – Fin strand som är lite mindre drabbad av turismen än andra i området.
  • Hyr cyklar och cykla mot Arenal.

Hans Eriks bästa smultronställen

  • Fornalutx – där finns det en trevlig restaurang som drivs av tre generationer.
  • Gamla staden i Palma de Mallorca.
Ulrika Forsell tipsar om sköna cykelturen till Portixol från Palma.

LÄS VIDARE