Weekendresor i vår – sju platser att besöka

Vår är en härlig tid att resa i Europa.
Vår är en härlig tid att resa i Europa.

Våren är en perfekt tid på året att upptäcka en ny Europeisk stad. Det är ofta aningen varmare än uppe i norr, men inte för varmt för att du ska orka ta dig mellan sevärdheterna. Här är sju platser att åka på en weekendresa till i vår.

1. Berlin – Tyskland

Mars är fortfarande en ganska kall månad i Berlin, men orkar du vänta till april eller maj så är det behagliga 12 till 18 grader på dagen, perfekt för att ta en paus på en uteservering i solen och njuta av en kall dryck. Extra mysigt är det i bohemiska Kreuzberg, där hipsters samlas på områdets barer och kaféer. Området är också perfekt för den som vill ha god snabbmat, som kanske en döner kebab eller en pizzabit. Men missa inte alla sevärdheter som finns i Berlin, som att titta på den historiska Berlinmuren, besöka fina Brandenburger Tor eller beundra utsikten tv-tornet, eller Fernsehturm som det heter på Tyska.

Mys runt i Berlin i vår.
Mys runt i Berlin i vår.

2. Aten – Grekland

Med temperaturer på upp mot 16 grader redan i mars, och närmare 24 i maj, passar Aten perfekt för en vårresa. Ta dig upp till Akropolis utan att behöva trängas med alla andra turister som åker dit under sommarens högsäsong, ät tzatsiki eller saganaki i det historiska kvarteret Plaka eller ta dig upp till stadens högsta berg Lykabettos för att njuta av utsikten. Extra somrig blir vistelsen om du tar dig ut till sjön Vouliagmeni. Havet är fortfarande kallt under våren, men i sjön är det över 20 grader i vattnet året runt.

Plaka är en mysig stadsdel intill hisoriska Akropolis.
Plaka är en mysig stadsdel intill hisoriska Akropolis.

3. Dublin – Irland

Den Irländska huvudstaden är i det lite kyligare slaget, så vill du ha en paus från den svenska våren kanske det här inte är någonting för dig. Temperaturerna ligger mellan 9 och 14 grader under mars, april och maj, men vill du fly undan kylan så finns det gott om pubar att värma sig i med fish & ships, en Guinness och lite livemusik. Det är främst i Temple Bar, som är ett område och inte en bar, där festligheterna håller hus. Är du lite hurtigare så kan ett besök till Howth vara värt för en vandring med utsikt över dramatiska klippor och hav. Även parken St. Stevens green är härlig för ett utomhusbesök, speciellt när det börjar blomma senare under våren.

St. Stevens green är en härlig oas i Dublin.
St. Stevens green är en härlig oas i Dublin.

4. Zadar – Kroatien

Den här kroatiska staden har en mysig stadskärna där besökare kan titta på kyrkor och andra sevärdheter, men Zadar är också perfekt som utgångspunkt för utflykter i regionen. En spektakulär plats att besöka är Plitvice, en nationalpark med 16 sjöar och flera vattenfall. Med temperaturer på 14 till 21 grader går det lika bra att åka på utflykter som att sitta på ett torg i solen eller svalka sig bland stadens gamla byggnader.

Under våren är det grönskande i Plitvice.
Under våren är det grönskande i Plitvice.

5. Milano – Italien

Den Italienska modehuvudstaden har fantastiskt vårväder med mellan 15 och 25 grader. På sommaren blir det riktigt varmt, så ett vårbesök kan vara att föredra om du inte vill smälta bort. Saker att hitta på i staden är bland annat att besöka det mysiga området Navigli där kanalerna samlas med mysiga uteserveringar som turisterna sitter vid och äter pizza och dricker Aperol Spritz. Även katedralen Il Duomo är värd att besöka, liksom operan La Scala.

Navilgi är ett livlig område i Milano.
Navilgi är ett livlig område i Milano.

6. Lissabon – Portugal

Temperaturen är runt 15 till 20 grader, men kan stiga ännu högre om du har tur, solen skiner och Lissabon är full av liv. Kanske är temperaturerna tillräckligt svala för att du ska orka gå upp och ner för alla kullar som är Lissabon, men om inte så finns bergbanor och spårvagnar att åka runt i. Om du tröttnar på att vandra runt och titta på alla vackra byggnader så kan du besöka den gamla borgen Castelo de São Jorge som ligger på en av Lissabons kullar, eller kanske besöka tjuvarnas marknad, Feira da Ladra som den egentligen heter, för att leta loppisfynd eller nya saker att ta med hem.

Lissabon är en mysig weekendstad.
Lissabon är en mysig weekendstad.

7. Madrid – Spanien

Med temperaturer på 15 till 22 grader passar våren perfekt för ett besök i den spanska huvudstaden. Strosa runt i parken El Retiro, är brunch eller drick drinkar i mysiga Malasaña, beundra utsikten från takbaren Círculo de Bellas Artes eller se på sevärdheterna Catedral de la Almudena eller Palacio Real de Madrid, det spanska kungahusets officiella residens. Är du i staden på en söndag kan du passa på att fynda på El Rastro, stadens största loppmarknad.

I Lummiga El Retiro finns Palacio de Cristal, ett kristallpalats.
I Lummiga El Retiro finns Palacio de Cristal, ett kristallpalats.
Publisert:

LÄS VIDARE