Här är Thailands 5 bästa paradisöar

Thailand är ett land fullt av paradisöar.
Thailand är ett land fullt av paradisöar.

Thailand är det resmål som näst flest svenskar väljer att besöka i vinter, enligt statistik från Ticket. I ett land fullt av paradisöar kan det vara svårt att välja en att besöka, och kanske behöver du inte nöja dig med en. Här är 5 öar at besöka i Thailand.

Koh Chang

Långt Österut i Thailand ligger Koh Chang, nära gränsen till Kambodja. Ön är Thailands tredje största och hela ön är en del av en marin nationalpark. Trots att Koh Chang blir mer och mer populär bland turister så tar ön fortfarande emot färre turister än de sydligare öarna Phuket och Koh Samui, så det ligger ett lugn över ön. Besök öns största och mest befolkade strand White sand beach, snorkla runt ön bland vackra korallrev, eller vandra i naturen. Från öns högsta berg Mount Mayom rinner en flod ner mor kusten som kan besökas till fots. Floden varvas med vackra vattenfall som du enkelt kan ta ett dopp i.

Kombinera med: Huvudstaden Bangkok, eller ön Koh Kood som ligger i samma skärgård som Koh Chang.

 White sand beach som är den första största stora stranden du kommer till när man åker från färjeläget.
White sand beach som är den första största stora stranden du kommer till när man åker från färjeläget.

Koh Tao

På östra delen av Malackahalvön ligger Koh Tao. Den lilla ön har blivit världskänd för sin billiga dykning och flera väljer att ta dykcertifikat på ön. Om du inte är sugen på att dyka finns det vackra stränder, mysiga restauranger med utsikt över havet och fullt av backpackers att utbyta livserfarenheter med. Strax utanför Koh Tao ligger Koh Nangyuan, där finns det få hotell men många åker den korta båtturen över till ön för att strosa på strandremsan med hav åt båda hållen innan det bär av tillbaka till Koh Tao.

Kombinera med: De större öarna Koh Samui och Koh Phangan, som ligger nära Koh Tao.

Koh Jum

Den här lilla ön ligger mittemellan Koh Lanta och Krabi – och har egentligen två namn. Södra delen av ön heter Koh Jum, och norra delen Koh Pu. Ön passar perfekt för den som vill läsa i hängmattan, titta på vackra solnedgångar och gå och lägga sig tidigt. Ön fick elektricitet bara för några år sedan och trots att ön tar emot allt fler besökare och utvecklas allt mer så är den fortfarande ljusår bort från livliga Phi Phi som ligger utanför. Med andra ord ska du bara åka hit om du vill ta det lugnt.

Kombinera med: Koh Lanta, Koh Phi Phi och Krabi ligger nära ön, och passar bra att kombinera med om du vill ha några livligare dagar.

På Koh Jum är det lugn och ro som gäller.
På Koh Jum är det lugn och ro som gäller.

Phuket

Phuket är i princip Koh Jums motsats. Svenskarnas favoritö har det mesta av det mesta. Shoppa och festa i Patong, åk till den stora Buddhan ovanför Kata beach och njut av utsikten, testa på dyking eller ziplining, eller sola och bada på en av öns många stränder. Flest turister bor på öns västra sida där bland annat livfulla Patong och familjevänliga Kamala finns. Vill du ha lite mer lugn och ro så finns det flera mindre stränder att spendera dagen på, som Laem Sing eller Freedom beach.

Kombinera med: Phuket är en stor ö med mycket att se, men intill ligger Koh Yao Yai.

Koh Lipe

Det går nästan inte att ta sig längre söderut i Thailand än till ön Koh Lipe. Den pyttelilla ön bjuder på kristallklart vatten, kritvit sand och fullt med moderna och hippa restauranger och barer. Ät en smoothiebowl eller en avokadomacka på Walking street som går tvärs över ön, se på soluppgången från en terrass vid Sunrise beach, ta en nattlig båttur för att se de magiska självlysande plankton som finns i vikar runt ön, eller åk till den större ön Koh Adang där du kan vara nästan ensam på stranden.

Kombinera med: Koh Lipe ligger nära ön Langkawi i Malaysia, som definitivt är värd ett besök.

Koh Lipe har tre större stränder och flera mindre.
Koh Lipe har tre större stränder och flera mindre.
Publisert:

LÄS VIDARE