Världens bästa länder om läsarna får välja

Favoritländerna runt jorden enligt Readers' Choice Awards

Publicerad 2019-10-12

Läsarna har sagt sitt – här är de bästa länderna.

Nu har vi ett svar på vilka världens bästa länder är.
Åtminstone om man frågar den amerikanska resetidningen Condé Nast Travelers läsare.
Här är de 600 000 läsarnas favoritländer.

I 32 år har tidningen Condé Nast Traveler bett sina läsare rösta om allt från Europas bästa ö till världens bästa land. I år var över 600 000 personer med och röstade på sina favoriter.
Världens bästa storstad blev enligt tävlingen Tokyo i Japan, och Europas bästa ö gick till Hvar i Kroatien.
Här är världens bästa 20 länder, enligt omröstningen.

20. Kroatien

Kroatien tog hem både en plats på topplistan för världens bästa länder och Europas bästa ö. Landet i medelhavet bjuder på allt från sol och bad till mysiga byar och inspelningsplatser från tv-serien ”Game of Thrones”, så kanske är placeringen inte helt förvånande.

Hvar i södra Kroatien utsågs till Europas bästa ö i år.

19. Kambodja

Landet intill svenskfavoriten Thailand blir allt mer populärt. I Kambodja finns bland annat den gamla ruinstaden Angkor som är ett häftigt besöksmål, men även vackra stränder och härliga städer.

Koh Rong är en paradisö utanför Kambodjas kust.

18. Irland

Många tänker säkert på den livliga huvudstaden Dublin när Irland nämns, men det finns även vacker natur i form av gröna kullar, klippor vid Atlanten och orörda sandstränder.

Cliffs of Moher på Irlands västkust är ett populärt resmål bland turister.

17. Nya Zeeland

På andra sidan jordklotet från Sverige ligger Nya Zeeland, ett land känt för fantastisk natur. Där finns snöbeklädda berg, vackra fjordar, och goda chanser att se valar från landets sydö.

I Abel Tasman national park finns det vackra stränder och klart vatten.

16. Colombia

Colombia i Sydamerika har länge varit känt som ett farligt land, men ryktet har börjat luckras upp. Nu åker många till landet för att besöka kaffedistrikten i centrala Colombia, eller landets tropiska delar med vackra stränder och klart vatten.

Ön San Andres tillhör Colombia, även om den ligger utanför Nicaragua.

15. Israel

Israel i mellanöstern lockar allt fler turister. Tel Aviv är landets centrum och med kust mot Medelhavet finns där goda möjligheter till sol och bad som kan kombineras med stadens myllrande liv.

I Tel Aviv kan strandhäng kombineras med storstadsliv.

14. Tanzania

Bestig berg, åk på safari eller häng på stranden. Allt detta går att göra i Tanzania, där bland annat Afrikas högsta berg Kilimanjaro ligger. Strandhäng görs bäst på Zanzibar utanför fastlandet.

Det går att bestiga Kilimanjaro, men det krävs lite uthållighet.

13. Mexiko

Mayaruiner, stränder och guacamole. Vad mer behövs för en komplett semester? Många besöker Yucatánhalvön där bland annat Tulum, Playa del Carmen och Cancún ligger.

Playa del Carmen är populärt bland turister.

12. Japan

Körbärsblom, storstadspuls och varma källor. Det finns mycket som lockar besökare till Japan. Men var försiktig, det finns en del regler att följa om du vill göra rätt för dig i landet.

Många vill åka till Japan på våren, när det kan se ut såhär i Meguro Canal i Tokyo, och på flera andra platser.

11. Turkiet

Turkiet var på utelistan i några år, men senaste två åren har landet ökat i popularitet igen. Där finns det fantastiska månlandskapet i Kappadokien, sol och bad i Alanya eller stadshäng i Istanbul.

Att åka luftballong är väldigt populärt i Kappadokien.

10. Vietnam

Vacker natur och höga berg i norr, paradisstränder i söder, storstäder lite överallt och vackra sanddynor i olika färger. Vietnam har minst sagt en del att erbjuda.

Kanske är det svårt att föreställa sig, men dessa sanddynor ligger nära stranden i Mui Ne.

9. Italien

Klassikern Italien blir aldrig ute. Ät pasta i Rom, shoppa i Milano, beundra städerna i Cinque Terre eller ta det lugnt på Sicilien. Även på hösten finns det mycket att upptäcka i landet.

Cinque Terres färgglada hus anses vara bland det vackraste i Italien.

8. Filippinerna

Filippinerna har med sina 7 641 öar en hel del att erbjuda. Dykning, snorkling och öhoppning är några av favoritaktiviteterna bland landets turister.

Många turister väljer att resa till Boracay i Filippinerna.

7. Grekland

Maten, solnedgångarna, värmen. Det finns mycket som lockar till Grekland. Det är främst öar som Santorini, Rhodos och Kreta som lockar turister, men även på fastlandet finns det mycket att se. Bland annat landets huvudstad Aten är en stad fylld av kultur och historia.

I Aten finns det mycket vackert att se, som Akropolis.

6. Peru

Peru ligger på sydkusten i Sydamerika. Där finns bland annat Machu Picchu, världsarvet som lockar turister från världens alla hörn.

Det kräver lite styrka för att vandra till Machu Picchu, men kan vara värt det.

5. Sydafrika

Nationalparker, vindistrikt och en vacker kustlinje. I Sydafrika finns det lite av allt, och under svensk vinter är det sommar där, vilket kan vara ett plus för besökare som gillar värme.

Taffelberget är en populär turistattraktion söder om Kapstaden, och det finns en linbana upp.

4. Sri Lanka

Sri Lanka är en ö sydöst om Indien som lockar allt fler besökare. Många åker dit för surfingen eller strandhänget, men ett besök till Kandy mitt i landet kan också vara värt.

Många åker tåg till det grönskande Kandy.

3. Portugal

Prisade Portugal hamnar på pallplats när Condé Nast Travelers läsare får välja. Där finns Lissabon med sina kullar och spårvagnar, Algarve med sina vackra stränder och stenformationer, samt ögruppen Madeira i Atlanten, som tillhör landet.

Lissabon är en stad uppbyggd på kullar.

2. Thailand

Svenskarnas favoritplats Thailand får silver i tävlingen. Kanske är det inte så konstigt med grönskande natur i norr, vackra stränder i söder, storstadsliv i Bangkok, god mat och bra dykning.

Ko Nang Yuan är en liten fotovänlig plats utanför Koh Tao.

1. Indonesien

Och vinnaren är Indonesien! Många föredrar Bali, Lombok och Giliöarna för en semester. Där finns surfingen, risterrasserna, ständerna och dykningen. Vill du ha något lite mer alternativt kan ön Komodo vara någonting för dig, där de enorma Komodovaranerna lever.

Gili Air är en av de tre Giliöarna.

LÄS VIDARE