Platserna där du får mest sol för pengarna

Hit kan du åka när kronan är svag

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Egypten, Thailand och Indien är prisvärda platser.
Egypten, Thailand och Indien är prisvärda platser.

Resa | Solresor

Senaste året har den svenska kronan blivit allt svagare, vilket gör semestern dyrare än förr. Men det finns fortfarande platser där prisbilden är låg.

Här är platserna där du får mest sol för pengarna.

Den svenska kronan blir allt svagare och under det senaste året har den fallit mot många större valutor. Detta leder till att prisbilderna utomlands blir allt högre, och kan påverka resans budget rejält. Dessutom så är högkonjunkturen över enligt Konjunkturinstitutet, vilket kan komma att påverka många svenskars ekonomi.

Den som vill åka utomlands till solen utan att spendera alla sparpengar kan med fördel åka till något av dessa länder, enligt Ticket.

– Många svenskar värderar en vintersemester med sol och värme högt. Vissa länder är mer fördelaktiga gentemot den svenska kronan, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Även svenskparadiset blir dyrare

Thailand i Sydostasien är många svenskars favoritland när det kommer till sol, bad, vita stränder och fruktiga drinkar. Men även i Thailand syns den svenska kronans effekter, då thailändska bahten har ökat i värde gentemot kronan. Trots detta är Thailand ett av länderna som Katarina Daniels och Ticket rekommenderar, på grund av den från början väldigt låga prisbilden i landet. Om du vill komma undan extra billigt gäller det att lämna de mer turistiga destinationerna som Phuket, Khao Lak och Krabi. Åk i stället till de mindre kända öarna, platserna mot gränsen till Kambodja eller till norra Thailand där sol och bad ersätts med vackra bergslandskap.

– Våga gå utanför de mest besökta platserna, färre turister ger oftast både lägre priser och härliga upplevelser i en mer genuin miljö, säger Katarina Daniels.

I norra Thailand är det snarare natur än sol och bad som lockar, här är utsiktsplatsen Phu langka i Phayao.

Flera asiatiska pärlor

För ännu lägre priser kan det vara värt att vända blicken mot Thailands grannland Kambodja. Landet har mindre kuststräcka med färre öar, men där finns en hel del pärlor att ta sig till och intresset för landet ökar stadigt. Kombinera besöket med en tur till tempelstaden Angkor i Siem Reap för att optimera semestern.

Även Vietnam är ett prisvärt alternativ för svensken. Om du är ute efter sol och värme är det främst landets södra delar som gäller, medan norra Vietnam bjuder på svalare temperaturer men spektakulär natur. Både Vietnam och Kambodja har upplevt krig för inte allt för länge sedan, så den som är intresserad av historia kommer inte bli besviken av platser som fängelsemuseet S-21 Tuol Sleng i Phnom Penh där tusentals personer avrättades, eller Cu Chi-tunnlarna utanför Ho Chi Minh City där Vietnamesiska soldater levde och krigade under Vietnamkriget.

Ett tredje asiatiskt alternativ som är snällt mot plånboken är Indien. Goa i landets sydvästra delar kallas ofta för Indien light och är känd för sina långa, vackra stränder och mindre kryddstark mat. Den som vill se mer av Indien kan med fördel börja i Goa, för att vänja sig vid kossorna på gatorna och folkmängderna.

Billiga alternativ på nära håll

Den som inte vill ta sig allt för långt i vinter kan åka till Egypten eller Kap Verde för en prisvärd semester. Kap Verde är aningen dyrare än Egypten, och priserna för vissa importerade varor till önationen, som solskyddsfaktor, kan slå i taket. Däremot är saker som färsk fisk och upplevelser billiga, och dessutom har Kap Verde 350 soldagar om året. Klimatet i Kap Verde är varma dagar och svalare kvällar. I Egypten är det snäppet kallare, ungefär som en svensk sommardag, men där är det i stället lite billigare att leva.

I Egypten är det lite svalare än de asiatiska destinationerna.

Hit reser du för mest sol för pengarna i jul

  1. Kambodja
  2. Indien
  3. Vietnam
  4. Thailand
  5. Egypten
  6. Kap Verde
Publisert:

LÄS VIDARE

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Solresor

Semester

Svenska kronan

Sydostasien

Kambodja

Kap Verde

Thailand

MER OM RESA

Hit kan du resa under julens långledighet

Här är det varmast och solsäkrast i december

Världens 20 bästa platser – om läsarna får välja

Så hittar du vinterns mest prisvärda resor

Vändningen: Snart kan det här landet bli svenskfavoriten

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Därför väljer svenskarna bort chartern

Sommarresor: Här är svenskarnas nya favorit

Trött på mörka och kalla vintern?

Listan: Här är sportlovets reseraketer

Här är platserna du bör undvika 2020

Semester på hemmaplan – en svemester

Här är strandparadiset som många har missat

Elbilssemester och veganresor trendar 2020

Upptäck Karibiens okända pärla

Världens 10 bästa städer att besöka 2020

Här är resmålen som ökar mest i vinter

10 häftiga statyer runt om i världen

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

Så kan en semester rädda kärleken

Här är platserna där turismen ökar och minskar

Allt fler svenskar vill ta sig till paradislandet

Resebolaget lanserar staycation – resor i Sverige

Linda reste till USA med en främling