Hit kan du resa under julens långledighet

När julen bjuder på långledigt finns det möjligheter till resor.
När julen bjuder på långledigt finns det möjligheter till resor.

Jul och nyår 2019 är optimalt placerade för den som vill ha lite långledigt. Om du kan tänka dig att ta några extra dagar ledigt kan du få upp till 17 dagar sammanhängande semester. Här är platserna som är optimala att resa till för en 17-dagarssemester.

Julen 2019 är antalet röda dagar optimalt placerade. Julafton och nyårsafton är på tisdagar, vilket gör att du bara behöver ta fem dagar ledigt för att få en semester som är 17 dagar lång.

– Vi har haft några bra jular tidigare år men den här är snäppet bättre. Det här är också sista julen som det är såpass bra, sedan hamnar de röda dagarna lite sämre till, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

En jul som öppnar upp för mycket ledighet kan innebära att många väljer att resa bort. Men än så länge har bokningarna inte slagit i taket, berättar Katarina Daniels.

– Det återspeglar det här avvaktande beteendet. Förr bokade man resor långt innan, senast precis efter skolstart. Men det har förändrats.

Med detta nya beteende är det möjligt att vänta lite med att boka en resa. Men om du är kräsen och vill ha vissa specifika saker så kan det vara bra att vara ute i god tid.

– Titta på det i september för att vara säker på bra alternativ att välja på. Det går att lösa även senare men då får man kanske tumma på kraven.

Hit kan du åka för värme i två veckor

En vecka semester kanske är optimalt för en resa till Kanarieöarna eller städerna runt medelhavet, medan du kanske vill ha minst tre veckor för att åka till mer avlägsna platser som Australien eller Indonesien. Så vad passar för en semester på 17 dagar? Här är fem tips.

– Många väljer att åka till Kanarieöarna över jul men det är inte så värmesäkert. Ofta är det svensk sommarvärme där men det är inte säkert alla gånger, säger Katarina Daniels.

1. Thailand

Flygtid: Cirka 10 timmar

Svenskarnas semesterparadis kanske verkar lite uttjatat. Men enligt statistik från Ticket har vi inte riktigt tröttnat än, för bokningarna till Thailand fortsätter att öka. Enligt Katarina Daniels kan det även handla om valutan.

– Många tittar på Asien just nu, det är ett bra prisläge.

Och visst finns det mycket att se i Thailand. Välj mellan lugna paradisöar som Koh Lipe eller Koh Tao, turistparadis för barnfamiljen som Phuket eller Krabi, eller kanske ett besök till den vackra naturen i norr?

Koh Lipe är en vacker ö i södra Thailand.
Koh Lipe är en vacker ö i södra Thailand.

2. Vietnam

Flytid: Cirka 10 timmar

Katarina Daniels föredrar Vietnam framför Thailand, och rekommenderar alla som vill gå utanför de mer upptrampade turiststråken att besöka landet. Där finns allt från myllrande storstäder som Hanoi och Ho Chi Minh City till vacker natur i Halong Bay. Långt söderut i landet ligger ön Phu Quoc, landets största ö. Där finns alla de paradisstränder och kristallklara vatten som många förknippar med Thailand, men samtidigt är det någonting lite annorlunda med spännande mat och utflykter.

Phu Quoc är Vietnams egna paradisö.
Phu Quoc är Vietnams egna paradisö.

3. Kap Verde

Flygtid: Cirka 7 timmar

En ny svenskfavorit är ögruppen Kap Verde utanför Afrikas västra kust. Kap Verde består av 10 öar, men det är främst öarna Sal och Boa Vista som besöks av turister. Öarna är fulla av vackra och relativt folktomma stränder, fiskrestauranger och nya hotell. Att Kap Verde har i snitt 350 soldagar per år skadar ju inte heller.

– Vill man ha sol och värme men inte ta sig så långt är Kap Verde perfekt, säger Katarina Daniels.

Kap Verde är ett land fullt av tomma stränder.
Kap Verde är ett land fullt av tomma stränder.

4. Gambia

Flygtid: Cirka 7 timmar

Gambia ligger inte så långt från Kap Verde så länderna har liknande klimat med mycket sol och värme.

– Gambia är ett nygammalt charterresemål. Det var stort på 60-talet och har kommit tillbaka nu. Vill man ha en bekväm semester utan att kompromissa med bra utflykter så tror jag att Gambia är klockrent, säger Katarina Daniels.

I Gambia finns både kilometerlånga stränder passande för sol, bad och avslappning, och utflyktsmöjligheter som turer längst Gambiafloden, marknader och besök i grannlandet Senegal.

I Serekunda finns det vackra stränder.
I Serekunda finns det vackra stränder.

5. Sydafrika

Flygtid: Cirka 12 timmar

Längst söderut på den afrikanska kontinenten ligger Sydafrika. I landet finns det mycket variation, och därmed något för alla. Vad sägs om nationalparker fulla av djur i landets norra delar, storstadshäng i Kapstaden eller besök på vingårdar? Att det är sommar i Sydafrika under den svenska vintern är också ett plus.

– Vill man ha någonting helt annat så tycker jag att Sydafrika är fantastiskt, säger Katarina Daniels.

I norra Sydafrika finns stora nationalparker.
I norra Sydafrika finns stora nationalparker.

6. Goa – Indien

Flygtid: Cirka 8 timmar

Indiens minsta delstat har länge varit ett vattenhål för hippies. Men det finns även fina hotell och resorts för den som inte gillar en ranglig bungalow. De vackra stränderna, klimatet, maten och kossorna på gatorna gör Goa extra härligt att besöka. Och för den som är intresserad av att se mer av Indien i framtiden kan Goa vara en perfekt mjukstart.

I Goa finns hippekulturen kvar, men det är inte allt som finns.
I Goa finns hippekulturen kvar, men det är inte allt som finns.
Publisert:

LÄS VIDARE