7 fantastiska platser att fira nyår på

Många städer satsar på fyrverkerierna på nyår.
Många städer satsar på fyrverkerierna på nyår.

Att fira nyår kan innebära ett glas bubbel med någon du håller kär, en trevlig middag eller en brakfest. Vill du fira in det nya året med en ny upplevelse så kanske en resa är på sin plats. Har är 7 platser där nyårsfirandet är extra spektakulärt.

1. Sydney – Australien

Australiens största stad Sydney lockar över en miljon personer när det är dags för nyårsfirande. Staden arrangerar flera fyrverkeriuppvisningar under kvällen, där den största sker vid tolvslaget från Sydney Harbour Bridge, Sydneys operahus och pråmar i hamnen. För att se fyrverkerierna kan besökare hitta en båt och ta sig ut i hamnens vatten, beskåda dem från någon av stadens olika utkiksplatser, eller varför inte spendera kvällen på Operahuset i Sydney, dit 10 personer kan köpa biljetter. Om du inte är en av personerna som lyckas få en biljett till firandet i operahuset så behöver du inte oroa dig, det anordnas flera offentliga fester, champagnemiddagar och kryssningar i staden på nyårsafton.

Sydney är en stad som många besöker under nyår.
Sydney är en stad som många besöker under nyår.

2. Phuket – Thailand

Kan du tänka dig att byta ut champagnen mot Chang och oxfilén mot grön curry så har du kommit till rätt plats. I Thailand firas nyårsafton allt som oftast på stranden, och ljuslyktor skickas upp till himlen innan det är dags för alla fyrverkerier på tolvslaget. På Phuket anordnar flera hotell och restauranger nyårsfiranden med allt från buffé till trerätters. Har du tur kanske du till och med kan få tag på lite bubbel och skaldjur. Efter tolvslaget lugnar det ner sig vid de flesta stränderna, men i Patong fortsätter firandet fram till småtimmarna.

I Thailand firas nyår med både fyrverkerier och ljuslyktor.
I Thailand firas nyår med både fyrverkerier och ljuslyktor.

3. London – England

I storstaden London är nyårsfirandet trångt och livat. Se till att planera firandet i förväg genom att boka biljetter och göra reservationer, annars är risken att du inte får plats någonstans. Du behöver bland annat en biljett för att se stadens fyrverkerier, och biljetterna går att köpa i förväg. Det går dock att se fyrverkerier från flera restauranger, takbarer och utsiktsplatser i staden, men det officiella evenemanget vid floden Thames kräver en biljett. När du har hanterat dina reservationer är det bara att njuta av god mat, glada folkmassor och fest.

4. Rio de Janeiro – Brasilien

Ett av världens mest kända nyårsfiranden är det på Copacabana beach i Rio de Janeiro. Stranden fylls med upp till två miljoner besökare som alla dansar och tittar på fyrverkerierna som exploderar utanför stranden. Redan på eftermiddagen börjar stranden fyllas med besökare som lyssnar på livemusik och dansar. En tradition på platsen är att bära vitt, så ta på dig dina allra vitaste kläder och svettas in det nya året på en strand i Brasilien. Och om stränder inte är din grej så finns det flera restauranger och klubbar som bjuder på nyårsfiranden i staden.

I Rio de Janeiro är stranden platsen att fira nyår på.
I Rio de Janeiro är stranden platsen att fira nyår på.

5. New York – USA

”The ball drop” är ett uttryck som många har hört, och för att se den berömda bollen falla får du ta dig till New York. I staden som aldrig sover arrangeras ett enormt nyårsfirande vid Times Square, vilket också är platsen där bollen faller ner 43 meter för att fira in det nya året. Människor trotsar kylan i New York för att samlas vid Times Square redan på eftermiddagen. Kommer du sent finns det en risk att du inte får komma in, så det gäller att klä sig varmt och vara ute i god tid. Som tur är arrangeras underhållning på platsen i form av konserter. Vill du slippa frysa så är det inte svårt att hitta en restaurang eller en klubb att fira in det nya året på, men det kan vara bra att boka bord i tid.

Många i New York vill fira nyårsafton vid Times Square.
Många i New York vill fira nyårsafton vid Times Square.

6. Madeira – Portugal

Madeira satsar man fullt ut på nyårsfirandet, till den nivån att en dag inte räcker. Nyår på Maderia börjar firas 30 december och sedan väntar två dagar med fest. Många är uppklädda och äter och dricker gott innan de dansar på fester eller klubbar. 31 december gäller det att hitta en bra utkiksplats, för fyrverkerierna sparas det inte in på. Många kryssningsfartyg placerar sig i bukten utanför staden Funchal och vid midnatt är det dags för de enorma fyrverkerierna, innan de som orkar festar en natt till på någon av stadens klubbar.

Många väljer att se fyrverkerierna från en kryssning i Madeira.
Många väljer att se fyrverkerierna från en kryssning i Madeira.

7. Berlin – Tyskland

Berlin är festens och klubbarnas stad, så att den tyska huvudstaden passar bra för nyårsfirandet är kanske inte helt förvånande. Klubbarna är många, nyårsfesterna varierande och priserna låga. Det finns vissa klubbar som håller öppet i flera dagar runt nyår, nonstop, för den som aldrig vill sluta fira. Vill du ha ett lite lugnare nyårsfirande så samlas runt en miljon personer varje år vid Brandenburger Tor för att räkna ner till tolvslaget och se en imponerande fyrverkeriuppvisning.

Fyrverkerierna fyller Berlin under nyår.
Fyrverkerierna fyller Berlin under nyår.
Publisert:

LÄS VIDARE