Här är resmålet som är årets uppstickare

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Lavash är ett traditionellt bröd som äts Uzbekistan.
Lavash är ett traditionellt bröd som äts Uzbekistan.

Resor

Snart är året, och decenniet, slut. När Momondo skulle sammanfatta svenskarnas resande under det gånga året så dök en otippad destination upp: Uzbekistan.

– Vi ser ett ökat intresse för Uzbekistan på flera marknader, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för Momondo.

Snart är året över och när hotell- och resesöksajten Momondo skulle lista årets resande, baserat på antalet sökningar på deras sajt, så var det inte jättemycket som förvånade. Bangkok ligger i topp, London lockar fortfarande svenskar och många vill åka till solsäkra städer i Spanien.

Men när det kommer till länderna som ökat mest i popularitet så var det inte riktigt lika tippat: Förstaplatsen togs hem av Uzbekistan.

– Det har skett förenklingar i visumprocessen när det kommer till resor till Uzbekistan, vilket kan vara svar på varför det finns ett större intresse för svenskarna att söka sig dit. Vi ser ett ökat intresse för Uzbekistan på flera marknader, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för Momondo.

Från och med 1 februari 2019 behöver personer med svenska pass inget visum om de vill vistas i landet i under 30 dagar.

Antalet sökningar på Uzbekistan har ökat med 49 procent jämfört med 2018. Även intresset för Etiopien och Costa Rica har ökat under året, med 47 respektive 46 procent.

Uzbekistan är ett av världens två dubbelt landlåsta länder, vilket innebär att det är två länder mellan Uzbekistan och havet. Stora delar av landet täcks av öken, men där finns även gamla städer, stora sjöar och bergskedjor. Här är några av sakerna att göra i Uzbekistan.

Gå i sidenvägens fotspår

Många som besöker Uzbekistan gör det för att se de gamla städerna på sidenvägen: Samarkand, Bukhara och Khiva. Sidenvägen gick hela vägen från Europa till Kina på medeltiden och handelsmän transporterade varor som siden och guld längs vägen. Vägen som gick genom länder som Uzbekistan, Kirgizistan och Kazakstan lämnade tydliga spår efter sig, och i dag är de gamla städerna livliga lämningar från en annan tid. Där trängs livliga basarer med vacker arkitektur och mosaik så långt ögat kan nå. Missa inte torget Registan i Samarkand som ramas in av tre madrassa, institutioner för islamisk utbildning, eller staden Bukhara vars centrum inte har förändrats nämnvärt på århundraden. Centralasiens sidenväg blev i år utsett till årets bästa region enligt Lonely Planet’s Best in Travel, på grund av de antika städerna, basarerna och vackra landskapen.

Registan är ett världsarv värt att besöka i Samarkand.

Upplev naturen bland bergen

Är du trött på folkmassorna i städerna, Uzbekistan är trots allt Centralasiens mest befolkade land, så kanske en sväng upp bland bergen passar. Nurataubergen är den plats många besöker för att uppleva landsbygdens Uzbekistan. Där kan du bo med lokalbefolkningen, vandra eller testa att sova i en jurta, ett slags tält som används av nomader.

Vill du ha ännu mer berg finns Stora Tjimgan i Ugam-Tjatkals nationalpark, där även Charvaksjön ligger. Dit går det att ta sig för en dagstur från huvudstaden eller på en vandring som tar flera dagar.

Natursköna Charvaksjön bjuder på en paus från storstaden.

Trots att bergsvandringarna är vackra så är det ännu mer populärt att sova i en jurta i öknen i Uzbekistan, kanske då landet har betydligt mycket mer öken än bergskedjor. Om du väljer att spendera natten i ett jurtaläger i öknen kan du förvänta dig en mysig brasa på kvällen, och en spektakulär soluppgång om du går upp tidigt nog.

Att bo i en jurta i öknen kan vara en upplevelse.

Gammalt möter nytt i huvudstaden

Uzbekistans huvudstad Tasjkent lockar inte lika mycket som de gamla städerna längs sidenvägen, men huvudstaden har även den mycket att erbjuda. Staden har väldigt gamla anor, men många byggnader förstördes i en jordbävning 1966 då landet var en del av Sovjetunionen. När man sedan byggde upp staden igen bildades en intressant blandning av antik arkitektur och typiskt sovjetiskt bygghantverk. Resultatet går bland annat att se på Hotel Uzbekistan, ett enormt hotell med 17 våningar byggd i sovjetisk stil. Hotellet står i kontrast till med klassiska byggnader som Kukeldasj Madrassa från 1500-talet.

Huvudstaden är även känd för sin vackra tunnelbana, vars stationer bjuder på konstverk som vissa menar slår Moskvas tunnelbana. Det finns 3 linjer och 29 stationer varav många är utsmyckade med mosaik och kristallkronor.

Tasjkents tunnelbana är en sevärdhet i sig.
Publisert:

LÄS VIDARE

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor

Uzbekistan

Samarkand

Tasjkent

Arkitektur

MER OM RESA

Folkkära Barcelona – 44 tips för en lyckad resa

Nu kan du boka tågresor ut i Europa

Tio extraordinära toaletter att besöka

Det här vill svenskarna ha på flyget

Så gör du för att gifta dig på turistön

25 resor där tåget är snabbare än flyget

Jobbet: Chef för kungliga resor

Tipsen: Så kommer du in i flygplatsloungen

Här är sakerna som hotellen blir av med

Nu kan du hyra sviten från kända tv-serien

Apollo ville köpa Ving – men fick inte

Högt tryck på julresor – bussbolag släpper extrabiljetter

Här är världens säkraste länder för hbtq-personer

Efter snöfallet – vinterresor nästan fullbokade

Tre tips till världens mest romantiska resmål

Här är världens bästa resmål 2019

Sofia blev akut sjuk i Indien: ”Hade tre deciliter var i magen”

Så undviker du bli lurad på valutan

Lämnade inte hemstaden på fyra år – nu reser hon runt jorden

Här är strandparadiset som många har missat

Lista: Här är vårens nya flygrutter

Här är världens bästa småstad

Norwegian stoppar långflygningar från Sverige

Därför måste resebolagen anpassa sig 2020