Undvik prisfällorna under utlandssurfen

Uppdaterad 2013-07-05 | Publicerad 2013-07-04

Mobilen kan kosta dig tusenlappar på utlandsresan om du inte ser upp.

Det är fortfarande en djungel av olika priser för att använda mobilen på resan.

Hårdare krav från EU har pressat ned priserna för mobil data.

Men om man inte ser upp kan en låt på Spotify eller ett klipp på Youtube dra tusenlappar ur reskassan.

Nu när de smarta mobilerna har tagit över och är de som säljer bäst, ökar behoven att kunna surfa och använda mobilen även på resan.

Mobilsurf var fram till något år sedan nästan något som bara var möjligt för dem vars företag betalar mobilnotan. Med priser på över hundralappen per Megabyte data kunde lite e-post med bilagor och någon koll på någon nyhetssajt snabbt bli 2 000–3 000 kronor. Även om den tiden inte helt är förbi, så har det blivit bättre.

”Fler som vågar”

De stora mobiloperatörerna har tagit fram olika typer av datapaket som räcker ganska bra för normalanvändare och som inte kostar skjortan. 20 MB data per dag inom Europa går i dag att köpa för 45-50 kronor. Det räcker för att gå och läsa nyheter med Aftonbladets nyhetsapp en 10-20 gånger på ett dygn. Behöver man mer köper man ett paket till via sms och så vidare.

– Kundernas beteende har förändrats under de senaste åren. Allt fler människor har smartphones och vill kunna surfa på semestern. Med fler som surfar på resan ökar våra möjligheter att förhandla fram bra paket­lösningar för våra kunder och det gör att priserna går ned. Kraven från EU att sänka ­priserna har inte spelat så stor roll. Det är den ökande efterfrågan som styr mest. Surfandet i Sverige ökar hela tiden och då är det naturligt att kunderna tar med sig det beteendet även när de reser på semester. De vill ha kostnadskontroll och de får de med ett färdigt paket med datatrafik som de sedan kan fylla på om de behöver surfa mer än så, säger Eva Danofsky, produktchef på mobiloperatören Tre.

En låt – 400 kronor

Inte alla av de större mobiloperatörerna har dock fasta paketpriser för mobil data i utlandet. Hos Teliaägda Halebop tar man betalt för data per megabyte. Halebops 116 kronor per Megabyte data i Thailand och i Egypten är lika med strax under 400 kronor för normal låt på Spotify. Med sådana operatörer får surfandet vänta tills man kommer till ett trådlöst nätverk på ett kafé eller på hotellet.

Ladda ner lista med surfpriser – klicka på länken nedan (pdf-fil)

Magnus Svensson, roamingansvarig på Telenor i Sverige.

5 frågor till roamingexperten

1. Om man vill surfa på resan, vad ska man tänka på?

– Kolla innan du reser om din operatör har en tjänst som gör att du kan sänka priset för data men också för samtal och sms/mms.

2. Spelar det någon roll för priset vilken operatör man väljer i landet där man är?

– Kontrollera alltid via din operatör om roamingpriserna gäller alla lokala operatörer, det vill säga att det är operatörsneutralt. Alla Telenors roamingtjänster är operatörsneutrala.

3. Kan man använda kartor och andra positioneringstjänster utomlands utan att det blir för dyrt?

– Innan man reser bör man alltid ställa sig frågan hur mycket eller lite man tänker surfa. Den som vill surfa mycket bör välja en tjänst som ger mer förmånliga priser men också full kostnadskontroll för surf. Vi införde nyligen ett fast pris per dygn för datasurf, oavsett land. Det finns dessutom numera en automatisk saldospärr hos alla operatörer. Spärrnivån ligger på 625 kronor per månad och innebär att man inte kan surfa för mer, om man inte aktivt väljer det. Spärren gäller för dataroaming och din operatör ska meddela dig via sms när du når gränsen, och även berättar hur du gör för att eventuellt fortsätta surfa.

4. Vad ska man stänga av i mobilen om man inte vill surfa med den?

– All dataroaming, oftast görs det under inställningar. Kom ihåg att du då inte heller kan skicka mms eller mejla.

5. Vad gör man om den datamängd man köpt tar slut?

– Kolla före resan vad som gäller hos din operatör, så du inte får överraskande extrakostnader för överskjutande volym. Hos Telenor minskar vi överföringshastigheten när volymen tar slut. Du kan fortfarande surfa, men med lägre hastighet och du blir inte debiterad för den volymen. Vi skickar också ett sms och erbjuder dig att köpa ytterligare ett paket med full överföringshastighet.