Fåröarna? Nej, Färöarna!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-18

Bäst i världen, enligt 522 experter

80 000 får, 3,5 miljoner fåglar och 50 000 färingar väntar med spänning.

I dag landar det första direktflyget någonsin från Stockholm till Färöarna.

Islands lillebror, kan det vara nåt?

För de allra flesta svenskar är ögruppen helt okänd. Men det stora intresset för just Island har nu även smittat av sig på Färöarna.

Till skillnad från Island har Färöarna inga vulkaner, gejsrar eller varma källor att skryta med. Endast en fisljummen liten bäck som det inte går att bada i. Men naturen är minst lika fantastisk som den isländska, om inte vackrare.

Medan Island har många stäppliknande områden, så är Färöarna mer dramatiskt, med höga klippor, branta sluttningar och brusande hav.

Vann omröstning

I slutet på förra året utsåg tidskriften National Geographic Färöarna till ”The world’s most appealing destination”. 522 experter fick rangordna 111 öar med hänsyn till hur väl öarna lyckats förena natur, turism och lokal särprägel.

Färöarna vann, mycket beroende på att öarna har kvar sin genuina prägel och att man förenar turism och vardagsliv på ett miljövänligt sätt. På andra och tredje plats kom Azorerna och Lofoten.

Karg natur

Det första som slår en när man landar på Färöarna är avsaknaden av träd och buskar. På Färöarna växer det nämligen inga träd förutom de planterade. Dessa ser ofta lite lustiga ut, med kringelikrokiga grenar, eftersom vinden är så hård och har format dem på detta sätt.

Många av träden har tyvärr också fallit offer för de häftiga stormar som har hemsökt Färöarna senaste åren. Stormar med vindar över 30 meter per sekund är ingen ovanlighet vintertid.

Därför är kanske inte vintern bästa årstiden att se Färöarna. Sommaren är ofta fin, men kall. Med en medeltemperatur på elva grader i juli, är det jacka på som gäller.

Fler och fler ”krabbagogga”

Turister kallas på Färöarna för ”krabbagogga” – alltså en krabba. Anledningen är att många av dem är ryggsäcksturister. De går på tur, bor i tält och har med sig egen mat.

På senare tid har dock besökare som vill bo på hotell blivit mer vanliga och den totala turismen är på ständigt uppåtgående.

Elin Heinesen, chef för Färöarnas turistråd, berättar att kryssningsturismen växt särskilt mycket. Totalt brukar det komma runt 90 000 turister till Färöarna per år.

Lättare danska

Färingarna är ett vänligt släkte och är lätta att komma i kontakt med. De talar ett eget språk, färiska, som liknar isländskan. Men eftersom Färöarna tillhör Danmark, så förstår och talar alla en lättförståelig danska.

Även om turisterna på senare år har blivit lite mer bekväma så är den främsta sysselsättningen densamma – att se naturen från land och hav.

– Färöarna är fulla av ytterligheter. Det som det finns mycket av – fåglar, får, höga berg och gräs – finns överallt. Sedan är det stort sett inga träd och en väldigt karg natur, säger Per Jonsson från Stockholm.

Han var på Färöarna första gången förra sommaren för att se favoritlaget Hammarby spela mot ett färiskt lag i Intertotocupen.

Fotbollsbragden

Färingarna är väldigt fotbollsintresserade och bragden när Färöarna slog Österrike 1991 är fortfarande något man pratar om. Nu för tiden går det inte lika bra för laget, men fotbollen har ändå hjälpt till att sätta Färöarna på kartan.

– Förra året kom det fler italienare till Färöarna, kanske på grund av att Färöarna spelade borta mot just Italien i Modena förra året, säger Elin Heinesen.

Visste du att...

....Varje helg hela sommaren arrangeras byfester runt om på Färöarna där man tävlar i nationalsporten rodd? Varje by har sin egen båt.

...Färöarna tillhör Danmark, men har sedan länge självstyre med eget parlament? Allt fler förespråkar att Fär-öarna ska bli helt självständigt och efter det senaste valet i januari 2008 har Färöarna för första gången fått sin egen utrikesminister.

Följ ämnen i artikeln