De är bäst i världen – på att ha semester

Publicerad 2014-04-28

Ny kartläggning: så semestrar européerna

Semester! Många vill fortfarande ha den i ett svep i sommarstugan, andra mer upphackad.

Många tyskar och fransmän vill ha den på egna språket även om de åker utomlands.

Men inget har påverkat européernas semestervanor så mycket som internet.

Vi européer är bra på semester, bäst i världen till och med. Om vi räknar antal betalda dagar toppar Tyskland, Frankrike och Spanien listan med 30 och lika många har Brasilien som enda icke-europeiska land. Sedan kommer de nordiska länderna plus Storbritannien med 25 dagar. I botten på listan ligger USA, Taiwan och Sydkorea där man anser att omkring 10 dagar räcker för att gå ner i varv.

Släkt och vänner

Vad folk gör på sina ledigheter varierar förstås väldigt. Ålder, ekonomi och språkkunskaper är viktiga faktorer men de flesta reser någonstans på semestern.

– Att besöka släkt och vänner är en väldigt vanlig reseanledning och framför allt i länder som är hårt urbaniserade. I många länder, liksom i Sverige, bor den yngre befolkningen i storstäder men har sin familj på andra platser, säger Maria Lexhagen, chef för Mittuniversitets center för turismforskning, Etour.

Där finns också kopplingen till det som gör Sverige lite unikt i ledighetssammanhang – våra fritidshus.

– Ofta ligger fritidshusen på den plats släkten kommer i från. Men huset kan också ligga på en plats som står i stark kontrast till den plats där man normalt bor. Om man bor vid kusten är det inte ovanligt att ha en stuga i fjällen, till exempel. Det gäller för övrigt även andra typer av resor, att man söker en plats som står i störst kontrast till ens vardag, säger Lexhagen.

Tyska enklaver

Men tillbaka till övriga européer. Det finns gott om stereotyper och fördomar, till exempel att engelsmän alltid är fulla på semestern och att tyskar på något märkligt sätt alltid lyckas bygga egna små enklaver på de stora turistmålen i Medelhavet. Det första lämnar vi därhän men det sistnämnda kan förklaras av bristande språkkunskaper som inte är ovanligt i stora länder som Tyskland, Frankrike, Spanien.

– Att behärska språket är en viktig faktor, det gör att man känner sig trygg i den plats man reser till.

Att medborgarna i de länderna reser mer i egna landet bekräftas av statistik från det svenska turistorganet VisitSweden som i en enkät fått svar från 16000 medborgare i 11 länder. 23 procent av norrmännen svarade att de aldrig eller mer sällan än en gång per år reser på semester utomlands. Motsvarande siffror för Frankrike, Spanien och Tyskland var 40-45 procent. Inget slår dock amerikanerna där 61 procent valde de båda svarsalternativen.

Nätrevolution

För européer och alla andra finns det dock inget som förändrat semestervanorna lika mycket som internet. Att bläddra i charterbolagens kataloger på vintern var väl charmigt förr i tiden, men det är möjligheten att själv enkelt välja flyg, tåg, hotell och biluthyrare som revolutionerat semesterresorna.

– Absolut är det så. Det har också gjort att man inte behöver välja bort en utlandsresa på grund av begränsad budget. Med hjälp av de effektiva sökvertygen går det nästan alltid att hitta billigare alternativ. Det finns också enorma mängder tillförlitlig information från andra resenärer som vill berätta om sina upplevelser, säger Maria Lexhagen.

Mest eftersökta resmålen

Det här resmålen söker man mest efter på nätet i de olika länderna inför årets sommarsäsong.

Tyskland: Mallorca, New York, London.

Frankrike: New York, Girona & Costa Brava, Mallorca.

Spanien: Malaga, Alicante, Cadiz.

Storbritannien: New York, Mallorca, Orlando (Florida)

Sverige: Mallorca, New York, London.

Källa: Nätresebyrån Expedia (TT)

Björn Ewenfeldt/TT