En karibisk lunk som ger mersmak

Publicerad 2014-09-23

Palmkantade paradisstränder, dykning i världsklass, mat och dryck som får smaklökarna att dansa av lycka.

Välkomna till den franska ön Guadeloupe där tiden är lite skönt annorlunda än hemma.

Vattnet skvalpar, solen är på väg att gå ner, havet skimrar och ännu en perfekt dag är på väg mot sitt slut. Bernhard, 22 år från Tyskland, sitter på stranden och blickar ut. Här är nästan lite för perfekt, lite för vackert.

– Punchtime!

 Klockan har slagit fem och den sedvanliga ­punchen ska intas, rom smaksatt med frukt och socker.

– Den med passionsfrukt är helt klart bäst, tipsar Bernhard.

– Eller den med ananas!

Bernhard kom hit för någon vecka sedan. Eftersom Guadeloupe tillhör Frankrike behöver många turister inget visum eller inresetillstånd. Däremot kan det vara värt att plocka med ett fransklexikon.

Glöm däremot allt som har med klockslag att göra.

– Bonsoir, ça va?

Den äldre damen som säljer kryddor och sylt på strandpromenaden ler brett. Det doftar kanel och vanilj. Solen bränner. Egentligen är klockan bara ett och att säga god kväll, som bonsoir betyder, känns märkligt.

 – Jag vet, men efter klockan tolv är det bonsoir som gäller här på Guadeloupe, förklarar 28-åriga Melansandie från Paris.

Varför vet ingen. Och inte för att det spelar någon roll. Här rycker man lite på axlarna när det gäller tid.

– Bussen går snart, svarar kvinnan på busshåll­platsen när jag frågar när bussen går.

Men om ”snart” betyder fem minuter eller en timme, det vet hon inte.

Läs hela reportaget i magasinet – finns i butik från 24 september till 21 oktober. Smygtitta i nya numret här!

Linda Larsson