Skål för RESA 10 år – och för alla matminnen

Nu dukar vi upp igen

Hej på er allihopa. I dag ska vi prata om saker som vi rese­närer enligt alla undersökningar värderar allt högre, som ofta plåtas och som etsar sig fast i våra resminnen länge.

Kort sagt: sånt vi får i oss på våra resor.

Är ni som jag så ta en titt i den digitala fotosamlingen i datorn. På varje resmål finns bilden på den serverade tallriken, gärna tagen snett uppifrån. Den konstnärliga talangen varierar, men vi har lärt oss att lägga gaffeln snett på tallriken och ser till att vinglaset bredvid ­åtminstone syns lite grann.

Jag brukar skumma igenom min Iphoto-samling då och då och stannar ofta vid de där matbilderna. I mina gamla fotoalbum finns de också, lika självklara som stränderna och sevärdheterna.

Som minnen, ovärderliga.
 

Det är nu över 30 år sedan familjen vinterpendlade till Las Palmas. Starka minnen som finns kvar stavas Mexico, Torrerro, Acuario, Scandinavia, 007 ... restauranger som sedan länge är borta. Det kan låta sjukt men jag minns fortfarande vad jag helst valde på

menyerna och jag kan nästan förnimma hur rätterna smakade.

Men mest minns jag den gamle mannen med jättemustaschen och hans vagn med boccadillos.

Han fanns där när diskoteket stängde säkert sju, åtta julresor i rad. Lika pålitlig som brännan. Fyllningarna i det sega brödet var aldrig mer än tre. Det var ost/skinka, kyckling eller stekt ägg. Nada más.

Jag grävde igenom mina foto­lådor härom kvällen och upptäckte till min fasa att jag inte har en enda bild på gubben och börjar fundera på om mustaschen egentligen var så himla stor.

Men hans mackor var goda, det minns jag.
 

Så vad har vi då på vår jubileumsmeny i nya numret, som kommer ut nästan på dagen tio år efter RESAs första, den 1 september 2001?

Vi är stolta över vår USA-­buffé. 40 sidor med städer, stränder, natur, shopping, nöjen och några av världens mest väldoftande grytor i New Orleans. USA tog tre av åtta titlar när ni läsare röstade fram favoritresan 2011, så detta är vår jubileumspresent till er.

Vill du hellre ha nåt från à la carte-menyn föreslår jag Leif-Åke Josefssons totalt avslappnade båtluff i Maldiverna.

Vickning? Kanske minispecialen från Englands nya fotbollshuvudstad Manchester (givetvis med ett och annat krogtips, som fotbollsstjärnans prisbelönta italienare).

Och så blir det pannkaka av alltihop när Johan Söderlund guidar till tio varianter av vår mest älskade streetfood.

Hoppas det smakar

Sture Bjarnelind är redaktör för Aftonbladet RESA.

Mejla Sture!

ANNONS