Akta dig för guldfebern

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2003-07-19

Expertens bästa tips - så köper du smycken utan att bli lurad

Att fynda guld under semestern i Turkiet är mycket populärt.

Men lönar det sig?

Vi köpte en ring i Bodrum och lät värdera den i Sverige.

Den lilla tunna guldringen verkar inte mycket för världen. Men Turan Ibçi på Sükrü Esen Jewellery i Bodrum försäkrar att den är 18 karat och visar på det instansade märket: "Karya 18A".

- Mycket seriös tillverkare, bara kvalitetsguld, säger han.

Det låter bra, men "Karya 18A" kan förstås betyda vad som helst. Från "långnäsa" till "18 karat". Det är långt till den vederhäftiga svenska guldmärkningen.

750 kronor kostar den. Efter en del käbbel går Turan Ibçi med på att sälja den för 640 kronor.

- Nu tjänar vi bara 20 kronor på den här ringen på grund av dig. Men det är okej, säger han.

Det känns som ett fynd - i Turkiet. I Sverige är inte ringen lika fantastisk, men inte heller någon katastrof visar det sig.

Lars Fricke, guldsmed i Stockholm, bekräftar guldhalten med ett så kallat strykprov. Man ritar ett streck med ringen mot en fin slipsten och stryker sedan på en syra som tar bort allt guld som inte är 18 karat. Ringen består testet, den håller 18 karat. Även den jättetunna plattan av vitguld ovanpå mönstret håller 18 karat.

- Men det är en typisk masstillverkad ring. Den väger bara 2,5 gram, en typisk billighetsring. Det är sådana här ringar man kan se annonseras ut för 1 000 kronor paret, säger Lars Fricke.

WM Guldringen på Ringvägen i Stockholm bekräftar priset.

- Om den väger runt 2,5 gram och inte är någon märkesring ligger den på mellan 500-800 kronor, säger de på telefon, utan att vilja titta på ringen. Det behövs inte.

Priset i Turkiet är alltså ungefär detsamma som i Sverige, inget fynd, ingen blåsning.

- Köper man en sådan här liten grej som ett minne är det ju okej. De flesta är nöjda bara det är äkta guld, säger Lars Fricke.

Men när det gäller stora, dyra smycken är det en annan sak. Varje år efter semestrarna kommer det in folk till hans butik med smycken som de vill ha kontrollerade och ibland omgjorda.

- Det är ringar som de köpt för kanske 10 000-15 000 kronor. Många av dem ångrar sina köp. Ofta är det lite sämre kvalitet på stenarna, så kallad piké. Det kan vara en liten spricka eller en fläck som inte blivit diamant när stenen bildades. I Sverige hade de fått betala ungefär samma pris men fått bättre stenar, säger Lars Fricke.

Ett problem med en så tunn ring som vår turkiska, den är bara 0,69 millimeter tjock, är att den inte klarar av en vanlig Konsumkasse utan att bli sned eller bucklig.

- Man bör gå upp till över en millimeter om det ska hålla, säger Lars Fricke.

Vill du låna pengar på din semesterring blir det inte mycket. Pantbanken betalar bara "skrotvärdet" för en sådan här ring och det ligger på futtiga 60 kronor per gram. Vårt turkiska fynd faller snabbt i värde från 640 kronor till 150 kronor.

Bo Svernström

Följ ämnen i artikeln