NHL-bossens tuffa kritik mot svensk hockey

Publicerad 2021-05-31

RIGA. Vart är svensk hockey på väg?

Det frågar sig Patrik Allvin, assisterande general manager för Pittsburgh Penguins.

– Ishockeyförbundet har slarvat över tid med att utbilda ledare. Ibland känns det som att de som inte får andra hockeyjobb hamnar på förbundet, säger Allvin.

Tre Kronor går kräftgång på VM.

JVM-laget förlorade i kvartsfinalen i vintras.

Damkronorna är i B-gruppen.

Nicklas Bäckström blev bästa svensk i NHL med en 20:e plats i poängligan.

Det är inte svensk ishockeys bästa säsong.

Patrik Allvin luftar sina åsikter.

Något som fått Pittsburghs Penguins assisterande general manager Patrik Allvin att fundera och vädra sina åsikter och tankar.

– Det är kanske lätt att ha åsikter när man är utanför och tittar på en verksamhet. Och under många år har Ishockeyförbundet gjort ett bra jobb med att utveckla och utbilda ledare. Men de senaste åren har man slarvat med utbildningen från U18 och uppåt, säger Patrik Allvin.

Omsprungna av Finland

Han menar att exempelvis Finland har gått förbi Sverige och att i vårt östra grannland så är det mer status att vara landslagstränare, oavsett nivå. 

– De har ofta SM-liiga-tränare som tränar juniorlandslagen. Sedan tar de steget utomlands så att nya tränare får chansen. I Sverige känns det som att det är samma tränare år efter år. I Sverige känns det också som att de som inte får andra jobb hamnar på förbundet.

För 20 år sedan genomförde den före detta generalsekreteraren Tommy Boustedt en förändring gällande utbildningen av ledare och tränare. Hockeykonsulenterna såg dagens ljus och russinläger blev verklighet.

– Det kan ha att göra med förbundets ekonomi, vad vet jag. Men jag får en känsla av att det inte hänt så mycket på förbundet.

Allvin har erfarenhet av hur NHL jobbar och tänker när det handlar om att bygga hockeyn och skapa en bra utbildningsplattform för kommande generationer.

– Ta exempelvis nya NHL-laget Seattle. Ett krav från ligan är att klubben måste bygga fem eller sex nya ishallar i Seattle. Det skapar intresse för ishockey i staden och ser till att fler får chansen att spela ishockey. Jag tycker SHL-klubbarna kan ta ett större ansvar och bygga fler isytor istället för att överbetala spelare. En storklubb som Färjestad har till exempelvis bara två isytor i sin regi och det borde vara fler. 

Vill inte kritisera Tre Kronor

Allvin säger att han inte sett Tre Kronors matcher hittills i VM och vill inte ha synpunkter på matchcoachningen. 

– Men Sverige är lite unikt med att ha en förbundskapten som både coachar, leder träningen och tar ut laget. Finland har Jere Lehtinen som general manager och en stab runt coachen som hjälper till. Inget ont om Johan Garpenlöv, men det är tufft för honom att göra många olika sysslor.

– Jag tycker Sverige ska anställa en general manager som ansvarar för laguttagningen och ha en coach som sköter laget efter uttagningen. Och bygga en organisation med kompetens från NHL och SHL som stöttar Garpenlöv. Målsättningen är att vinna med juniorlagen och med Tre Kronor och då måste man se till att skapa den bästa organisationen som ger laget bästa förutsättningarna.