Bjurman: Nu vinner Hedman Norris Trophy

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Först Nicklas Lidström, sedan Erik Karlsson – och i sommar föräras Sverige högtidligt nog sin tredje Norris Trophy-vinnare.

Det står om inte annat klart efter Victor Hedmans uppvisning i den blixtrande lördagsmatinén mellan Tampa och Philadelphia i kokande Amalie Arena.

Att Erik Karlsson har en liten mellansäsong, och börjat producera poäng med sedvanlig frekvens först nu när ryktena om trejder till Tampa och Vegas tystnat, behöver inte ängsla de som värnar om svenska NHL-backars status.

För jäklar:

Vi har ju Victor Hedman också.

Den 27-årige ångermanlänningen – som var nominerad till en Norris Trophy redan ifjol, icke att förglömma – är mitt uppe karriärens hittills mest grandiosa grundserie och spelar som en gud var och varannan match.

Och kanske nådde femplus-säsongen sin kulmen under lördagseftermiddagen hemma i Amalie Arena, när Tampa och Philadelphia gick i clinch i årets mest rafflande och underhållande drama.

”Vigge” stod för fyra poäng – två mål och två assist – och var med sin pondus, sin djärvhet, sin intelligens och sin kraft isens top dog.

Det är ”Vigges” år

När han med en slägga som skulle kunnat fälla Empire State Building utanför mitt fönster här på Manhattan dammade in sitt elfte mål för säsongen var det omöjligt att inte tänka tanken:

”Nu, om inte förr, inser ju de som ska rösta att han förtjänar Norris Trophy i år”.

Ja, det finns konkurrenter. Landsmannen John Klingberg, alltjämt etta i backarnas poängliga, har också en ”career season” i Dallas och såna som PK Subban, Drew Doughty och Brent Burns håller även de världsklass de flesta kvällar i veckan.

Men nä.

Det är liksom Hedmans år i år.

Jag ser verkligen fram emot att vara vittne när han, som tredje svensk i historien efter Nicklas Lidström och nämnde Karlsson, strax före midsommar går upp på scenen i Las Vegas och hämtar priset som bevisar att han just nu är världens bäste back.

▪▪▪

Även om de nu förlorade vilda västern-drabbningen mot Tampa med toksiffrorna 7-6 – efter straffavgörande – finns det skäl att höja ett varningens pekfinger, eller två, för Philadelphia Flyers.

Med en synnerligen aptitlig mix av äldre stjärnor – några helt pånyttfödda i år – och ung, modern talang har de något exceptionellt på gång.

Tänk en första playoff-omgång mot Pittsburgh Penguins...oh boy, det kommer bli något för mästarna att bita i.

▪▪▪

Lightnings kapten, Steven Stamkos, var inte så pjåkig i lördagsmatinén han heller.

Fem poäng stod ”Steven med kniven” för – inklusive två mål som han ordnade med rykande direktskott från vänstra tekningscirkeln.

Han gör det där med nästan samma obevekliga auktoritet som Alex Ovetjkin.

Alla vet att det ska hända – ingen kan göra något åt det...

▪▪▪

Flyers svenske back, Robert Hägg, är kanske inte riktigt mogen några Norris Trophy-diskussioner ännu, om han ursäktar.

Men för andra gången gången på en vecka gjorde den vanligtvis defensivt orienterade ex-modoiten (ja, han också...) ett rasande snyggt Erik Karlsson-mål mot Lightning.

Keep it up, säger vi i den här krönikan.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: TT
Publicerad: